Ritmul de creștere economică în Europa de Est riscă să încetinească în următorii ani

Ritmul de creștere economică în Europa de Est riscă să încetinească în următorii ani

În ciuda creșterilor economice semnificative ale unor state din Europa de Est de la criza financiară din 2008, experții avertizează că inflația rămâne scăzută, iar țări precum România și Polonia se confruntă cu cea mai îndelungată perioadă de declin a prețurilor, deși ratele dobânzilor sunt la un nivel record scăzut în regiune.

Autoritățile sunt însă în stare de alertă, din cauza revenirii inflației și a efectelor acesteia. Conform surselor, perioada de creștere economică, însoțită de inflația scăzută se apropie de final. Limitele legate de capacitate devin un impediment în Europea de Est, iar lipsa forței de muncă va afecta creșterea economică.

Datele de la începutul lui 2017 "arată clar că nu mai există spațiu sau necesitatea unor politici stimulative", a declarat Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României, informează Agerpres.

Regiunea a depășit însă perioada de încetinire din 2016, înregistrând în primul trimestru din 2017 creșteri anuale. Monedele din Europa de Est au avut în aprilie cele mai bune performanțe față de euro: „ Ratele de creștere ar trebui să fie susținute anul acesta deoarece ele sunt sprijinite de majorarea absorbției de fonduri europene. Dar ne punem întrebări privind viitoarele evoluții, ținând cot că intrările de fonduri în regiune ar putea fi afectate de efectele Brexitului", avertizează Simon Quijano-Evans, analist la Legal & General Investments Management Ltd. în Londra.