România are cea mai bună perspectivă economică din Europa Centrală şi de Est

România are cea mai bună perspectivă economică din Europa Centrală şi de Est
Foto: newschannel.ro

Percepţia analiştilor financiari privind evoluţia economiei României pentre şase luni s-a îmbunătăţit uşor în luna mai, rămânând cea mai bună din Europa Centrală şi de Est (ECE), potrivit unui sondaj realizat de institutul austriac ZEW, în colaborare cu Erste citat de Mediafax.

Indicele percepţiei analiştilor financiari pentru următoarele şase luni a urcat cu 0,1 puncte până la 50,1 puncte, plasând România pe primul loc în ceea ce priveşte preziviunile statelor ECE, înainte de Ungaria, cu 45,5 puncte (+5,1) şi Croaţia, cu 42 de puncte (+13,1). Singura ţară care a înregistrat o scădere a fost Turcia, cu 1,9 puncte (-6,1).

Pentu întreaga zonă ECE, indicele a crescut cu 2,2 puncte, las 20,9 puncte. Zona Euro a înregistrat 3,6 puncte, după o îmbunătățire a perspectiveo cu 5,4 puncte.

Din punct de vedere al percepției asupra situației economice actuale, România s-a menținut pe penultima poziție din regiune, chiar dacă indicele a crescut cu 4 puncte, la -18 puncte. Pe ultimul loc în acest clasament se află Ungaria, a cărei percepție s-a înrăutățit cu 8,1 puncte, la -22,7 puncte.

Pentru Europa Centrala și de Est, indicele situației economice curente s-a înrăutățit cu 1,3 puncte, la 21,2 puncte.

Raportul realizat de ZEW și Erste include date despre state ECE precum Cehia, Croația, Ungaria, Polonia, România, Slovacia și Turcia.