România, campioană la inflație în UE. Ultimele date Eurostat

România, campioană la inflație în UE. Ultimele date Eurostat
Foto: Pixabay

Într-un comunicat publicat de Eurostat, miercuri, sunt prezente date îngrijorătoare referitor la rata și evoluția inflației anuale în România. 

Conform statisticilor disponibile, rata anuală a inflației a crescut în Uniunea Europeană de la 3,2%, în luna august, până la 3,6%, în luna septembrie. 

Eurostat, date despre rata inflației în România

În datele publicate de Eurostat, România are cea mai ridicată creștere a inflației din Europa. Rata anuală a inflației a urcat de la 4%, în luna august, până la 5,2%, în luna septembrie. Prin comparație, rata anuală a inflației în România, anul trecut, era de 2,1%.

Alte țări cu o rată a inflației asemănătoare sunt: 

  • Estonia și Lituania au o rată a inflației de 6,4%
  • Polonia are o rată a inflației de 5,6%
  • Ungaria are o rată a inflației de 5,5%

La nivel european, în comparație cu luna august, rata anuală a inflației a scăzut într-o singură țară și a rămas stabilă tot într-o singură țară.

„România a trecut cu bine peste evenimentele din 2020”

La finalul anului trecut, Fondul Monetar Internațional afirma că România a trecut cu bine peste evenimentele din 2020, economia românească înregistrând o scădere de doar 3,9%, iar la nivel european, scăderea a fost una de 6,2%.

“Prognozăm o creştere economică de 7% în 2021 care să fie susţinută de creşterea consumului privat şi acompaniată de o creştere tranzitorie a inflaţiei. Investiţiile publice vor fi susţinute de creştere fondurilor europene în special de noul program. Deficitul de cont curent este prognozat să se reducă moderat pe termen mediu odată ce consolidarea fiscal (reducere deficitului bugetar) îşi va produce efectele, iar decelerarea creşterii economice va îndrepta economia spre nivelul de potenţial optim”, spunea FMI.

„Preţurile de consum în luna august 2021 comparativ cu luna iulie 2021 au crescut cu 0,2%. Rata inflaţiei de la începutul anului (august 2021 comparativ cu decembrie 2020) este 4,7%. Rata anuală a inflaţiei în luna august 2021 comparativ cu luna august 2020 este 5,3%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (septembrie 2020 – august 2021) faţă de precedentele 12 luni (septembrie 2019 – august 2020) este 3,3%”, precizează Institutul Național de Statistică, într-un comunicat de presă, din luna septembrie.