România, cel mai dependent importator de gaze naturale, de la ruși. Creștere de 318,3% în 2021. Resursele din Marea Neagră, neatinse

România, cel mai dependent importator de gaze naturale, de la ruși. Creștere de 318,3% în 2021. Resursele din Marea Neagră, neatinse
Foto: EnergoInstalGaze.ro

România continuă să stea la mâna marilor puteri, deși are resursele necesare pentru a reduce drastic importurile de alimente, dar și de gaze naturale.

Federația Rusă furnizează gaz pentru întreaga Uniune Europeană, iar România este cel mai mare importator. În statisticile Gazprom, țara noastră figurează cu o creștere a cantităților importate de 318,3% în perioada ianuarie – iulie, față de aceeași perioadă a anului trecut, cifre uriașe față de media blocului comunitar.

Pentru că cererea României a crescut consistent, și prețurile au mers în aceeași direcție. Astfel, de la 18 euro pe MWh în primul trimestru al anului, contractele pentru ultimul trimestru din 2021 se încheie cu 47 de euro pe MWh.

Pe fondul cererii din ce în ce mai mari, Gazprom a ajuns la 115,3 miliarde de metri cubi livrați în intervalul ianuarie – iulie 2021, o creștere de 23,2% față de aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit gigantului rus, livrările pe piețele externe se apropie de nivelurile istorice din 2018.

România consumă mai mult decât produce, iar resursele naturale din Marea Neagră zac neatinse

În prezent există mai multe entități interesate de exploatarea gazelor din Marea Neagră, companii private, precum OMV Petrom, ExxonMobil și mai nou Romgaz, deschisă pentru a prelua partea ExxonMobil din zăcământul Neptun Deep, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze.

România, prin intermediul administratorilor de la Guvern, a dovedit în ultimii 30 de ani că este incapabilă să utilizeze propriile resurse sau să le valorifice, așa cum procedează statele vecine.

Rezultatele sunt vizibile în statisticile europene. Mai exact, România s-a clasat în ierarhia europeană pe ultimul loc la capitolul productivitatea resurselor. În ceea ce privește gazele naturale, problema pentru țara noastră este că orizontul de timp pentru care pot fi folosite scade. Fiecare zi contează, pentru că UE are în vedere tranziția la energia „verde”.

După aproape jumătate de an de guvernare a partidelor de dreapta, încă nu există o direcție clară, pentru deblocarea proiectului din Marea Neagră.

La nivel european, o treime din gazul consumat vine de la Gazprom, iar perspectivele pentru următorii ani sunt de asemenea, încurajatoare pentru ruși.

„Livrările noastre au crescut cu precădere în Turcia (cu 203,9%), Germania (cu 42,2%), Italia (cu 16,2%), România (cu 318,3%), Polo­nia (cu 14,6%), Serbia (cu 118,15), Bulgaria (cu 47%), Franţa (cu 6%) şi Grecia cu (18,8%). Potrivit datelor preliminare, producţia de gaze a Gazprom a ajuns la 298,2 miliarde de metri cubi în primele şapte luni ale anului, cu 18,4% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut”, se mai arată în statisticile Gazprom.

România, contra-timp

În România, rezervele energetice fosile, de gaze naturale și țiței se apropie de sfârșit. Cu actualul ritm de extracție, gazele naturale se vor termina în aproximativ nouă ani, iar petrolul în 22 de ani, potrivit unui raport British Petroleum. Astfel, țara noastră ar putea deveni dependentă total de Rusia, în contextul în care proiectul din Marea Neagră este blocat de doi ani de zile.

Cei mai mari producători de gaze din Europa sunt Marea Britanie, Norvegia și Olanda, urmate de România. La nivel global, socotind producția și rezervele, gazele ar urma să se termine în aproape 49 de ani.

Astfel, în aproximativ jumătate de secol, se anunță o criză energetică severă în Europa, dacă resursele regenerabile, vânt, soare, apă, biomasă, nu vor fi valorificate la maximum posibil.

Ultima oră
00:18 - Alexandru Rafila: Valul 5 COVID e posibil să vină la jumătatea lunii ianuarie / Propunerea ministrului Sănătății privind certificatul verde
23:57 - Cine este și cum arată soțul celebrei Dalida din „Las fierbinți”. Povestea celor doi a început la Costinești: „I-a plăcut cum muncesc. A fost așa o chimie”
23:54 - Gigi Becali a ieșit la atac. Reacția patronului FCSB după ce Patriarhul Daniel s-ar fi vaccinat anti-COVID
23:46 - Alexandru Rafila, despre varianta Omicron: Sunt informații că ar fi de patru ori mai transmisibilă decât tulpina Delta. Va ajunge și în România, sigur
23:37 - Klaus Iohannis a înaintat în grad mai mulţi reprezentanţi ai STS, SIE, SPP, Ministerului de Interne și Ministerului Apărării
23:29 - Haos total cu testele de salivă pentru elevi. Misiune dificilă pentru profesori / Clanul Cămătaru și magazinul de haine al lui Cătălin Botezatu le livrează la Guvern
23:26 - SUA, în contextul comasării de trupe ruse la frontierele Ucrainei: „Toate opțiunile sunt pe masă. Rămâne ca NATO să decidă care sunt următoarele mișcări”
23:19 - Octavian Jurma: Noua tulpină de coronavirus e capabilă să producă valuri epidemice. Ea dislocă foarte repede varianta Delta și reușește s-o înlocuiască (VIDEO)
23:17 - Demi Moore, dezamăgită de bărbați. Actrița se iubește cu o femeie?
22:57 - Comisarul european pentru transporturi, întâlnire cu Maia Sandu. Adina Vălean: Aspirațiile pentru prosperitate și justiție au determinat pașii Republicii Moldova spre UE