România, mai scumpă și cu 40% față de anul trecut / Cum stă țara noastră comparativ cu Spania, Franța și Italia

România, mai scumpă și cu 40% față de anul trecut / Cum stă țara noastră comparativ cu Spania, Franța și Italia
Foto: Pixabay

În ultima vreme prețurile au luat-o pe o pantă ascendentă, românii fiind nevoiți să scoată din buzunare mai mulți bani pe alimente, băutură, benzină, bilete de tren și de avion sau chiar rezervări de vacanțe.

Comisia Europeană a analizat situația prețurilor alimentelor de bază și, conform datelor rezultate, în România s-au înregistrat scumpiri în medie cu 15,5 procente, în unele cazuri ajungând chiar și la 40%, notează ziare.com, care citează stirileprotv.ro.

România, mai scumpă decât Franța, Italia și Spania

Românii au ajuns să plătească pe coșul zilnic și cu 20% mai mult decât francezii, spaniolii sau italienii, în ciuda faptului că salariile sunt semnificativ mai mici decât în celelalte țări.

Pentru analiză au fost selectate și comparate prețurile produselor care se regăsesc în același supermarket în toate țările, transformându-se euro la cursul de 5 lei.

Cât costă alimentele de bază în România comparativ cu celelalte țări

În România, o caserolă de pui ajunge la 22 de lei, pentru brânză de 125 g românii plătesc 6,5 lei, în timp ce pentru patru iaurturi și un pachet de biscuiți vor scote din buzunar 30,6 lei, pentru un total de 59,1 lei.

În Spania, caserola de pui este mai scumpă, 23,5 lei, la fel și brânza, care ajunge la 10 lei, însă în total, coșul de cumpărături valorează 54,4 lei, cu aproape 5 lei mai ieftin decât în România.

Și Italia este mai ieftină decât România. Brânza valorează 5,45 lei, patru iaurturi ajung la mai puțin de 12 lei, iar în total, alimentele de bază se ridică la 54,85 lei, preț similar cu cel înregistrat în Spania.

România, lider la prețuri

Conform sursei citate, România este mai scumpă decât multe alte țări, iar prețurile din București sunt mult mai mari comparativ cu cele înregistrate în alte capitale sau mari orașe.

De exemplu, laptele, orezul și roșiile sunt mai scumpe în București decât la Barcelona, iar pentru ouă, lapte și apă, plătim mai mult decât în Napoli sau Bologna.

1 litru de lapte în România este 1,22 euro, pe când la Barcelona este 0,94 de euro. 1 kg de orez în țara noastră ajunge la 1,43 euro, pe când în Spania este 1,26 euro.

Urmăriți B1TV.ro și pe