România negociază cu Banca Mondială un nou împrumut de 1 miliard de euro

România negociază cu Banca Mondială un nou împrumut de 1 miliard de euro

Guvernul se a află în negocieri cu Banca Mondială pentru o linie de credit de 1 miliard de euro menită să susțină bugetul României, a declarat directorul instituției financiare internaționale Francois Rantrua.

Acordul de tip preventiv pe care guvernul Boc îl negociază cu Banca Mondială prevede că fondurile vor râmâne la dispoziția autorităților române acestea având dreptul să le acceseze în caz de necesitate în următorii trei ani, a spus Rantrua, joi la București.

“România va trebui să se conformeze unor reguli stabilite de comun acord, pe care le discutăm în prezent. Perioada pe care va fi acordată linia de credit poate fi de până la trei ani”, a declarat el, citat de bloomberg.com.

În cazul unui acord Banca Mondială se va alătura Fondului Monetar Internațional și Uniunii Europene care în martie 2011 au semnat cu România un acord de tip preventiv, prin care cele două organisme au rezervat fonduri de 5 miliarde de euro pe carte guvernul le poate accesa în caz de necesitate. Până în prezent autoritățile nu au folosit nici un ban din linia de credit obținută de la FMI și UE.

În decembrie Banca Mondială a mai eliberat un împrumut de 1 miliard de euro acordat României ca parte integrantă a pachetului  internațional de sprijin financiar de 20 de miliarde de euro pe care țara noastră l-a primit în urma acordului semnat în 2009, care s-a încheiat în mai 2011.

Guvernul și-a asumat pentru anul acesta o țintă de deficit de 1,9%, față de deficitul bugetar de anul trecut de 4,4% din Produsul Intern brut.