România nu este Acarul Păun al Europei

România nu este Acarul Păun al Europei
Foto: Facebook @ Romanian Business Leaders

Suntem la câteva zile de votul pentru aderarea României la Schengen și antreprenorii români citesc cu stupefacție că Austria pare să se opună aderării noastre, în ciuda apropierii dintre cele două țări.

Ce ne unește cu Austria? Pare că multe lucruri, din moment ce:

  • În jur de 370.000 de români vizitează în fiecare an Austria, cheltuind în jur de 250 de milioane de euro;
  • Schimburile economice dintre România și Austria au fost în 2021 de 4,5 miliarde euro, din care export 1,7 miliarde și import 2,8 miliarde;
  • Investițiile austriece sunt pe locul 2 în România, cu aproximativ 5,3 miliarde de euro investiții directe și peste 8.000 de societăți cu capital austriac.

Și atunci care e supărarea Austriei, de ce nu ne vrea în Schengen? Ni se spune că supărarea vine de la valul de migranți care inundă Austria, în ciuda faptului că, potrivit raportului Comisiei Europene din octombrie 2022, aportul României la valul de imigranți este zero, Serbia fiind poarta de intrare a imigranților, prin Ungaria spre Austria.

„Am bifat toate condițiile tehnice de la frontiere, a fost ridicat mecanismul de cooperare și verificare. Ce ni se mai poate reproșa? Că nu avem șapcă? România nu poate să deconteze toate problemele politice interne ale unor state membre și nici politicile poate ineficiente ale UE de stopare a imigrărilor ilegale. România nu poate fi Acarul Păun al Europei.” a spus Dragoș Petrescu, președinte al Romanian Business Leaders.

Austria a fost pentru România timp de sute de ani leagăn al civilizației. A sprijinit dezvoltarea noastră în multe feluri. În același timp, România este un factor de stabilitate în regiune și poate sprijini dezvoltarea economică a Europei, prin ieșirea sa la Marea Neagră. Economia românească are nevoie de granițe libere spre piața comună europeană. În pragul unei recesiuni majore globale, piedicile de la granița Europei vor sabota eforturile antreprenorilor români de a rezista.

––––––––––––––––

Despre Romanian Business Leaders

Romanian Business Leaders (RBL) este vocea și vehiculul de acțiune al liderilor din mediul privat de business pentru construcția unei Românii în care generațiile viitoare să își dorească să trăiască. Misiunea RBL este ca România să devină o țară mai bună pentru afacerile responsabile și, în felul acesta, pentru toți românii. Proiectele Fundației se subscriu celor trei domenii pe care comunitatea RBL le consideră importante pentru schimbarea și dezvoltarea societății: antreprenoriat, educație și bună guvernare. Mai multe pe www.rbls.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:04 - Ştefan Pălărie, despre examenul de admitere la liceu, separat de Evaluarea Națională: Naște multă rezistenţă pentru că atinge un subiect sensibil. Dacă nu ai bani de meditaţii, vei fi sortit examenului săracilor
23:55 - Trei polițiști din SUA au împușcat un bărbat fără picioare ce se afla într-un scaun cu rotile. Cum și-au motivat polițiștii fapta (VIDEO)
23:53 - Oamenii se tem de o posibilă poluare cu produse petroliere pe Râul Argeș / S-au putut observa dâre de combustibil
23:43 - Noi proteste masive în Franța față de reforma pensiilor: Sindicatele spun că au fost 2,8 milioane de manifestanţi (VIDEO)
23:14 - Care este pasiunea neștiută a Deliei Matache / Mama ei o pedepsea în copilărie când făcea acest lucru
23:10 - O pasageră din Italia s-a dezbrăcat și s-a bătut cu însoțitorii de bord. Membrii echipajului au legat-o de scaun
22:58 - Gheorghe Ialomițianu (PMP): Guvernul se împrumută, și o face la dobânzi tot mai mari, în loc să ia fondurile europene, care sunt gratis. Riscăm să pierdem o parte din banii UE (VIDEO)
22:53 - Reșițenii s-au descălțat înainte să intre în noul tramvai livrat de turci. De ce au fost nevoiți să facă acest gest (VIDEO)
22:35 - Țigările electronice de tip VAPE, mai dăunătoare decât țigările obișnuite / Provoacă mai multă inflamație în plămâni
22:19 - CCR a amânat iar dezbaterea sesizării depusă de USR și Forța Dreptei asupra legii care majorează salariile primarilor şi şefilor de consilii judeţene