România și-a umplut depozitele de gaze la nivelul obligatoriu pentru iarnă

România și-a umplut depozitele de gaze la nivelul obligatoriu pentru iarnă
Foto simbol: Hepta - DPA Images / Roman Hanc

Transgaz a anunțat că România a atins, sâmbătă, gradul de umplere a depozitelor de gaze de 80% din capacitatea totală, informează Agerpres. Procesul de stocare va continua până la 30 octombrie.

Gradul de 80% e pragul minim prevăzut în noul regulament al Comisiei Europene.

Miercuri, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei, a declarat că la nivelul UE stocurile comune au ajuns la 84%.

Von der Leyen: Trebuie să scăpăm de dependența de gazul rusesc

„Prietenii noştri din ţările baltice au depus eforturi uriaşe pentru a pune capăt dependenţei lor de Rusia. Au investit în energia din surse regenerabile, în terminale GNL şi în conducte de interconectare.

Toate acestea au fost înfăptuite cu costuri ridicate, însă dependenţa de combustibilii fosili din Rusia are un preţ mult mai mare.
Trebuie să ne debarasăm de această dependenţă în întreaga Europă. Am convenit aşadar să constituim stocuri comune. Am ajuns deja la 84%: mai mult decât obiectivul pe care ni l-am fixat”, a mai declarat Ursula von der Leyen.

Între timp, rușii caută piețe alternative pe care să-și gândă gazul care acum nu mai e primit de europeni. Recent, Moscova a anunțat că va construi un nou gazoduct spre China, care să înlocuiască gazoductul Nord Stream 2, conductă deja construită, dar a cărei funcționare a fost blocată de europeni după ce Rusia a invadat Ucraina. Numai că lucrările la gazoductul spre China vor începe abia în 2024.

În paralel, presa azeră scrie că interconectorul de gaze dintre Grecia și Bulgaria ar putea fi operațional chiar începând cu data de 1 octombrie. Potrivit experților consultați de B1TV.RO, operaționalizarea gazoductului IGB reprezintă o miză importantă pentru diversificarea aprovizionării cu gaze inclsuiv a României.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
19:47 - De ce mor oamenii cu zile pe drumurile din România. Cătălin Codescu (AVAC): Infrastructura e esențială, dar autoritățile ignoră asta. ”Factorul drum” poate transforma o simplă eroare umană într-un accident mortal (VIDEO)
19:44 - Rusia nu mai eliberează paşapoarte persoanelor mobilizate în armată – decizie cu impact direct asupra deplasărilor rușilor
19:43 - A murit Alexandru Arșinel / Actorul avea 83 de ani
19:34 - Hoț de biciclete, surprins de camerele de luat vederi într-un bloc din Arad / Cum a reacționat când și-a dat seama că este filmat (VIDEO)
19:33 - Lovitura pregătită de Zelenski în ziua în care Putin va semna decretul pentru anexarea regiunilor din Ucraina
19:04 - Ce dezvăluie certificatul de deces al reginei Elisabeta? William, Andrew, Edward și Sophie erau în aer când ea a murit, doar Charles și Anne au putut ajunge la Balmoral
19:00 - Cătălin Tolontan, despre plagiatul lui Sorin Cîmpeanu: „Mă voi semna pe cărțile lui Ioan Chirilă”
18:55 - Incident șocant la meciul dintre FC Brașov și Hermannstadt! Ambulanța a intrat pe teren după un fault violent
18:31 - Rusia le promite recruților mobilizați pentru război că le șterge împrumuturile dacă mor în Ucraina
18:22 - Daniel Dăianu: Statele vor salva furnizorii de energie de ultimă instanță, așa cum au salvat și sectorul bancar / E dezordine în luarea deciziilor, dar așa e în război, nu ai timp să optimizezi. E ușor doar să stai pe margine (VIDEO)