România și alte opt state ale UE ar fi cele mai afectate de o oprire prelungită a furnizării de gaze rusești

România și alte opt state ale UE ar fi cele mai afectate de o oprire prelungită a furnizării de gaze rusești
Foto: pressalert.ro

Comisia Europeană a anunțat joi că nouă state ale Uniunii Europene vor avea de suferit în această iarnă în cazul în care Rusia va întrerupe total furnizarea de gaze, informează agenția EFE.

Statele care ar putea fi afectate de oprirea furnizărilor de gaze sunt Estonia, Letonia, Lituania, Finlanda, Bulgaria, Grecia, România, Ungaria și Croația conform rezultatelor probelor de rezistență la care au fost supuse țările membre UE.

CE a verificat modul în care vor rezista statele membre în cazul întreruperii aprovizionării cu gaze, apelând la patru scenarii diferite, de la cel mai ușor la cel mai grav: o întrerupere timp de o lună, cu solidaritate între țări, întrerupere de o lună fără solidaritate, cum s-a întâmplat în 2009, și similar în cazul unei întreruperi de șase luni.

”O întrerupere prelungită va avea un impact substanțial în UE, statele membre din Est și cele din comunitatea energetică fiind cele mai afectate”, avertizează experții CE, după ce au calculat pierderi între 5 și 9 miliarde metri cubi de gaze.

În acest context, comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger a declarat că, deși UE este încă vulnerabilă cu privire la problema alimentării cu gaze, situație este mai bună decât cea din 2009.  ”Suntem într-o situație mai bună față de cea din 2009. Avem depozitele pline în proporție de 90%.  Suntem vulnerabili, dar azi avem o analiză mai detaliată ca niciodată. Este totul mult mai clar față de acum cinci ani și, de aceea, vom putea reacționa mai rapid”, a explicat comisarul european pentru Energie.

Totodată, Gunther Oettinger a precizat că rezultatele prezentate joi de către Comisia Europeană trebuie să arate partenerilor Rusiei că ”nu are niciun sens să utilizeze gazele drept instrument politic”.