România va instala, în 2024, fotovoltaice de 1.620 MW, adică de trei ori mai mult decât anul trecut. Cu toate acestea, nu ne apropiem de exemplul Spaniei, unde panourile solare au devenit principala sursă de producere a electricității.
Până la finalul acestui an, prin programul REPowerEU, România va instala fotovoltaice de circa 1.620 MW, dintre care 1.590 MW sunt instalați de beneficiari care nu sunt prosumatori. Astfel, capacitatea energetică o va depăși pe cea a două reactoare nucleare de la Cernavodă, scrie Hotnews.
Pentru energia eoliană, capacitatea estimată care va fi instalată este de 251 MW, arată Ministerul Energiei.
În următorii ani, se vor instala mii de MW cu bani din Fondul pentru Mondernizare, investiții care trebuie finalizate până în 31 decembrie 2026.
România a primit o transă de 1,1 miliarde de euro de la Comisia Europeană pentru proiectele energetice și trebuie investiți pentru modernizarea sistemelor.
Comisia Europeană a aprobat, în primăvară, o schemă nouă de finanțare pentru România, de 3 miliarde de euro pentru proiecte noi în fotovoltaice și eoliene. Astfel, prețul energiei electrice va fi unul fix timp de 15 ani. Prețurile maxime vor fi de 91 de euro/MWh pentru fotovoltaice și de 93 de euro/ MWh pentru eoliene.
Până în 2030 se vor construi și vor fi puse în funcțiune centrale solare care produc în jur de 4.900 MW și circa 4.600 MW în centrale eoliene.
În Spania, energia fotovoltaică a devenit principala sursă de producere a electricității, în mai 2024, și reușește să furnizeze energia necesară pentru trei sferturi din cererea din timpul orelor de vârf.
Spania a produs 26.543 MW, adică mai mult de 20% din capacitate nu este utilizată și face loc altor surse de energie care nu își pot opri așa ușor producție, precum energia nucleară sau termică.