Românii care muncesc la negru, salvaţi de o directivă a UE?

Românii care muncesc la negru, salvaţi de o directivă a UE?
Foto: Hepta - Nicolas Economou/NurPhoto via ZUMA Press

Statele UE au avut termen până la începutul lunii pentru a transpune în legislația națională Directiva privind transparența și previzibilitatea condițiilor de muncă, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Directiva prevede o extindere şi o actualizare a drepturilor de muncă şi a protecţiei de care beneficiază cei 182 milioane lucrători din UE.

Astfel, europenii vor avea dreptul la o mai mare previzibilitate în ceea ce priveşte condiţiile lor de muncă, mai ales privind sarcinile de serviciu şi timpul de lucru dar şi posibilitatea de a primi în timp util informaţii mai complete cu privire la aspectele esenţiale ale muncii lor, cum ar fi locul de muncă şi remuneraţia. 

„Directiva privind transparenţa şi previzibilitatea condiţiilor de muncă reprezintă un răspuns direct la evoluţia rapidă a pieţelor noastre de muncă. Lucrătorii au dreptul la informaţii mai complete cu privire la condiţiile de angajare şi la o mai mare previzibilitate în viaţa lor de zi cu zi. Noile reguli vor contribui la garantarea unor locuri de muncă de calitate, la asigurarea unei anumite stabilităţi pentru lucrători şi le va permite acestora să îşi planifice viaţa”, a declarat comisarul pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit.

Comisia va evalua exhaustivitatea şi conformitatea măsurilor naţionale notificate de fiecare stat membru şi va lua măsuri acolo unde şi dacă este necesar.

Drepturile europenilor care muncesc, conform noii directive UE

Prin Directiva privind transparenţa şi previzibilitatea condiţiilor de muncă, cetăţenii din UE vor beneficia de următoarele drepturi:

  • informații mai complete cu privire la aspectele esențiale ale muncii lor, comunicate rapid și în scris;
  • o limitare a duratei perioadei de probă de la începutul unui contract de muncă, care nu va putea depăși șase luni;
  • posibilitatea de a exercita în paralel o altă activitate profesională pentru un alt angajator; orice restricții ale acestui drept trebuie să fie justificate prin motive obiective;
  • comunicarea în avans, într-un termen rezonabil, a orelor și zilelor de referință în care munca va trebui să fie efectuată – în special pentru lucrătorii cu programe de lucru imprevizibile și în caz de muncă la cerere;
  • măsuri eficace vizând să prevină recurgerea abuzivă la contracte de muncă cu „zero ore” de lucru;
  • să primească un răspuns scris la o cerere de transfer către un alt loc de muncă mai sigur;
  • să beneficieze de formare obligatorie gratis, legată de locul de muncă, pe care angajatorul trebuie să le-o asigure.

În fapt, se estimează ca 2 sau 3 milioane de lucrători suplimentari, angajaţi în forme de muncă precare şi atipice, inclusiv munca cu fracţiune de normă, munca temporară şi la cerere, vor beneficia acum de dreptul la informare cu privire la condiţiile lor de muncă şi de o nouă protecţie, cum ar fi dreptul la o mai mare previzibilitate a timpului lor de lucru.

Directiva va aduce efecte pozitive pentru angajatori prin asigurarea faptului că protecţia lucrătorilor rămâne în concordanţă cu cele mai recente evoluţii de pe pieţele forţei de muncă, prin reducerea obstacolelor administrative pentru angajatori.

Urmăriți B1TV.ro și pe