Românii, sărăciți de facturi: Aproximativ 30% din bugetul lunar al familiei se duce pe plata gazelor naturale sau a energiei (VIDEO)

Românii, sărăciți de facturi: Aproximativ 30% din bugetul lunar al familiei se duce pe plata gazelor naturale sau a energiei (VIDEO)
Foto: ziaruldeiasi.ro

Românii au ajuns să aloce până la 30% din bugetul lunar al familiei pentru plata facturii energetice. Fie că vorbim de gaze naturale, energie electrică sau termică, facturile scot sute de lei lunar din buzunarul oamenilor, informează B1 TV.

În țări precum Marea Britanie, cetățenii sunt considerați consumatori vulnerabili dacă alocă mai mult de 10% din venitul lunar pentru factura energetică. La noi, nici măcar nu există noţiunea de consumator vulnerabil.

Venitul total mediu lunar al unei familii de români s-a ridicat la 2.655 de lei în trimestrul II din 2015. Potrivit ANRE, 30% din ei se duc doar pentru plata facturii energetice. Adică aproape 800 de lei, o sumă uriaşă, susţin chiar şi reprezentanţii reglementatorului din sectorul energiei.

„România ocupă un loc fruntaș dacă vreți, datorită ponderii pe care factura energetică o are în bugetul familiei. Dacă în alte țări ea variază între 6-10%, în România ea poate varia de la 20-30% din bugetul familiei”, a declarat directorul ANRE, Corneliu Rădulescu.

Pe de altă parte, consumatorii dau vina pe nivelul tarifării din România.  Cum România s-a angajat în faţa FMI să liberalizeze preţul gazelor naturale şi energiei electrice, preţul va continua să crească. Pentru protejarea celor care nu-și mai pot plăti facturile, în toată Europa funcționează principiul consumatorului vulnerabil. La noi, nici măcar nu a fost stabilită definiția acestei categorii, deși 42% dintre români trăiesc la limita sărăciei.

Oamenii de rând au ajuns să consume mai multă energie decât marile companii. Lucru extrem de neplăcut pentru românii care văd, lună de lună, facturi din ce în ce mai mari.

Românii, sărăciți de facturi: Aproximativ 30% din bugetul lunar al familiei se duce pe factura energetică