Rubla a urcat la maximul ultimilor 7 ani față de dolar

Rubla a urcat la maximul ultimilor 7 ani față de dolar

Rubla a urcat la cel mai ridicat nivel din iulie 2015, extinzând un avans care ridică probleme pentru Banca Rusiei, deoarece ar putea submina competitivitatea exporturilor și finanțele publice, arată Bloomberg.

Rubla și-a revenit ba chiar a reușit să crească

Moneda rusească s-a apreciat cu până la 1,7% luni, la 55,44 unități pentru un dolar american, cel mai bun curs din ultimii 7 ani. Rubla are cea mai bună performanță față de dolar în acest an, cu un câștig de 35%. Avansul a fost încetinit doar temporar de măsurile de politică monetară, chiar și în condițiile în care banca centrală a redus rata dobânzii de referință cu 10,50 puncte procentuale într-un interval de câteva luni, la 9,5%, nivel la care se regăsea înaintea invaziei armate din Ucraina.

Ce înseamnă pentru cea mai mare bancă din Rusia decuplarea de la sistemul SWIFT.
Sursa: Hepta/ Sputnik / Natal ja Gorshkova

Prim-vicepremierul rus Andrey Belousov a declarat că autoritățile au discutat despre țintirea unui curs al rublei și despre prioritizarea creșterii economice. Potrivit acestuia, o rată de schimb „optimă” s-ar situa la 70-80 de ruble pentru un dolar.

Cu toate acestea, analiștii consideră că autoritățile nu au avut mijloace eficiente pentru a influența moneda rusă, iar permiterea vânzărilor de active de către nerezidenți ar fi imposibilă din punct de vedere politic. Inițial, rubla a fost lovită puternic de războiul din Ucraina, moneda rusească atingând un minim istoric de aproape 121,53 unități/dolar pe 10 martie, când SUA și UE au început să izoleze țara de sistemul financiar internațional. Însă, după ce Moscova a impus exportatorilor vânzări obligatorii de valută și a cerut unor cumpărători de produse energetice să plătească în ruble, moneda și-a revenit și a intrat pe o traiectorie ascendentă, cu o apreciere de 118% de la minimul record.

Urmăriți B1TV.ro și pe