Rusia pregăteşte creşterea taxelor vamale pentru produsele din Republica Moldova

Rusia pregăteşte creşterea taxelor vamale pentru produsele din Republica Moldova
Foto: moldova24.info

Rusia intenţionează să crească taxele vamale pentru mai multe produse provenind din Republica Moldova, la câteva săptămâni după ce a limitat deja drastic importurile de carne.

Proiectul de decizie propune, astfel, creşterea taxelor vamale, până în prezent inexistente, pentru anumite produse din Republica Moldova, printre care vin, carne, legume şi cereale, informează AFP.

Relaţiile comerciale dintre Rusia şi Republica Moldova sunt în prezent reglementate de acordul de liber schimb semnat între statele membre ale Comunităţii Statelor Independente (CSI), care permite Chişinăului să beneficieze de un regim vamal preferenţial pentru exporturile pe piaţa rusă.

Republica Moldova a semnat însă în iunie Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care include, de asemenea, un Acord de Liber Schimb, criticat de Rusia, care a avertizat că va lua „măsuri de protecţie” dacă se va dovedi că acordul afectează economia rusă.

Măsura intervine în condiţiile în care Moscova a decis deja limitarea drastică a importurilor de carne din Republica Moldova, justificată prin „încălcarea normelor veterinare şi sanitare”.