Scădere a prețului grâului, pe fondul prognozelor privind creșterea producției mondiale

Scădere a prețului grâului, pe fondul prognozelor privind creșterea producției mondiale
Foto: huffingtonpost.com

Prețul grâului a scăzut, luni, pentru prima dată în ultimele trei zile, pe fondul speculațiilor potrivit cărora creșterea producției mondiale împreună cu recoltele record la porumb și soia boabe din SUA vor conduce la creșterea ofertei mondiale de cereale utilizate drept furaje hrana animalelor, informează Bloomberg.

La bursa de la Chicago Board of Trade, contractul futures la grâu cu livrare în luna decembrie a scăzut cu 0,5% până la 5,0275 dolari per bushel. În schimb, prețul porumbului cu livrare în luna decembrie a crescut cu 0,1% până la 3,4625 dolari per bushel.

În acest an, prețul grâului a scăzut cu 17 procente, în timp ce prețul porumbului a scăzut cu 18% iar la soia boabe a scăzut cu 27% în condițiile în care fermierii americani se pregătesc de cele mai mari recolte din toate timpurile.

Creșterea producției mondiale de cereale a condus la scăderea indicelui prețurilor mondiale la alimente calculat de FAO pentru a șasea lună consecutivă, cea mai lungă perioadă de scădere înregistrată de la finele anilor 1990.

”Așteptările privind recoltele mari de porumb și soia boabe din SUA au condus la creșterea prognozelor privind stocurile globale de furaje ceea ce a pus noi presiuni pe prețul grâului utilizat la hrana animalelor”, a declarat analistul Rabobank International, Luke Chandler.

La finalul săptămânii trecute, Departamentul american al Agriculturii (USDA) a estimat că producția mondială de grâu se va ridica la un total de 721,12 milioane tone în timp ce stocurile mondiale la finele sezonului 2014-2015 se vor ridica la 192,59 milioane tone. 

Tags: