Se vor opri sau nu căldura și apa caldă în București? Directorul RADET: Ministrul Andrei Gerea a avut o comunicare tendențioasă, mincinoasă, politizată și neprofesională (VIDEO)

Se vor opri sau nu căldura și apa caldă în București? Directorul RADET: Ministrul Andrei Gerea a avut o comunicare tendențioasă, mincinoasă, politizată și neprofesională (VIDEO)
Foto: B1 TV

Reprezentanții RADET au susținut vineri o conferință de presă în care au vorbit, printre altele despre consecințele neaprobării bugetului de venituri și cheltuieli ale RADET pentru 2015 de către Consiliul General al Municipiului București.

În condițiile în care nu există un buget aprobat, reprezentanții RADET au anunțat că de la 15 noiembrie nu mai pot angaja nicio cheltuială. În consecință este posibil ar putea fi sistată furnizarea căldurii și apei calde. 

”Nu e un secret că cel puțin în mandatul pe care l-am început in aprile am încercat să imprim RADET-ului o comunicare relevantă, pentru că avem o obligație de transparență față de consumatori, pentru că fecare să își facă socotelile personale în funcție de datele pe care le comunicăm.  Săptămâna trecută a avut loc o întâlnire la ministerul Energiei, la care a particitpat directorul RADET, reprezentanți ai ELCEN și ROMGAZ. Atunci s-au convenit măsurile care trebuie abordate în perioada următoare pentu o debolcare a situației financiare. Am fost surprinși când, pe data de 5, am primit un comunicat din partea ELCEN, prin care ne aduceau la cunoștință că ROMGAZ a decis să oprească livarea de gaz către ELCEN. Pe cale de consecință, ELCEN nu va furniza agentul public RADET-ului. Am adus la cunoștință publicului acest lucru, printr-un comunicat”, a declarat directorul RADET, Gabriel Dumitrașcu.

Acesta a lansat o serie de atacuri la adresa ministrului Energiei, Andrei Gerea, care, în opinia directorului RADET a avut o comunicare mincinoasă și politizată.

”Am constatat că domnul Gerea a avut o comunicare tendențioasă, mincinoasă, politizată și neprofesională. În aceeași săptamână, ELCEN propusese, cu girul ministrului, RADET-ului și Primăriei, un protocol de reeșalonare a datoriilor RADET către ELCEN pe o perioada de zece ani.  Este interesant că nici cel mai veros cămătar nu ar fi propus ce a girat ministrul, o dobândă penalizatoare de 0,05% pe zi la sumele scadente pe zece ani duce la o dobândă anuală de peste 18%. Spuneți-mi dacă știți vreo bancă care ia dombândă de 18%. Asta peste dobânda penalizatoare prinsă în acel cuantum de 3,4 miliarde pretins de ELCEN. Ce dovadă mai bună de lipsă de profesionalism ar putea da domnul Gerea decât girarea acestui document?”, a declarat directorul RADET.

”Domnul Gerea nu înțelege multe. Nici nu are cum să înțeleagă că n-a avut legătură cu energia decât în calitatea de consumator. Probabil, în viața dânsului a aprins ca noi toți becul sau a aprins aragazul. Cred că altă tangență n-a avut cu energia. (…) Domnul Gerea niciodată nu și-a pus problema rezolvării sistemului de termoficare în România”, a mai spus Dumitrașcu.

”Subsectorul producției de căldură este cel mai arhaic din întreg sistemul electorenergetic național. Este sistemul cel mai nereformat. În mandatul dânsului (al lui Andrei Gerea -n.r.) au apărut tot felul de ingerințe în activitatea societăților comerciale. Când vii și spui ca dacă RADET-ul ar fi fost la el, i-ar fi demis pe directori, înseamnă că habar n-are de principiul unei bune guvernanțe corporative. (…)Bugetul este aprobat încă din februarie, ulterior a fost revizuit și redepus la Primaria Capitalei, în aprilie. Am cerut fostului primar al Capitalei să aprobăm bugetul”, a mai spus Gabriel Dumitrașcu.

În acest moment, potrivit RADET, există 715 milioane datorie de la ministerul Dezvoltării, bani care ar trebui să intre în conturile RADET, reprezentând o diferență la subvenție, și aproximativ 236 de milioane de la Primăria Capitalei, pentru plata carburantului.

Până când acești bani nu vor ajunge la RADET, Regia nu va putea să plătească datoriile pe care le are către furnizori.

Într-o intervenție telefonică pentru Știrile B1 TV, directorul general ELCEN, Marcel Nicolăescu a declarat că s-au purtat discuții cu ROMGAZ pentru o eșalonare a datoriei pe o perioadă de trei-cinci ani.

”RADET are datorii foarte mari către ELCEN, datorii care vin de undeva din anii 2007-2008, până în 2015, care însumează circa un miliard de euro. Este o datorie foarte mare. Am propus acum trei săptămâni o eșalonare a debitului principal, deci fără penalizări și dobânzi, în oglindă, exact cum ne propun și nouă furnizorii de gaze. Finalizăm în aceste zile cu ROMGAZ să eșalonăm pe o perioadă de 3-5 ani această datorie pe care o avem cu o perioadă de grație de un an, astfel încât să nu avem probleme în asiguarea gazului și să producem energie termică pentru bucureșteni. Nu va mai exista amenințarea și vom avea soluții așa încât gazul să fie la nivelul pe care noi îl solicităm de a prepara apa caldă și căldura, conform cerințelor RADET”, a spus directorul ELCEN.

”E o problemă a RADET-ului în relația cu Primăria și solicită ca pe ordinea de zi a Consiliului General să li se aprobe acest buget pentru a putea beneficia de resursele din acest buget. Cred că se va rezolva și această problemă pentru că săptămâna viitoare, pe ordinea de zi a ședinței CGMB va fi un proiect de hotărâre privind un împrumut din trezorerie de circa 248 de milioane pentru a beneficia de surse financiare pentru plata gazelor naturale. În condițiile în care am făcut această eșalonare cu ROMGAZ și s-a înțeles importanța sigurării cu căldură și apă caldă pentru bucureșteni, nu vom mai avea o presiune privind asigurarea gazelor în această iarnă.  Dar, în oglindă, trebuie să facem și noi această eșalonare cu RADET-ul”, a mai spus Nicolăescu.

RADET amenință cu sistarea furnizării apei calde și căldurii

#DIRECT_ONE_xjstf1#

Directorul ELCEN: S-au purtat discuții cu ROMGAZ pentru o eșalonare a datoriei pe o perioadă de 3-5 ani

#DIRECT_ONE_i83snm#