Șeful Comisiei de Prognoză nu a știut să explice de ce ar trebui suspendate contribuțiile la Pilonul II de pensii

Șeful Comisiei de Prognoză nu a știut să explice de ce ar trebui suspendate contribuțiile la Pilonul II de pensii
Foto: zf.ro

În programul legislativ al Guvernului pe 2018 este prevăzut ca ”prioritate legislativă” un ”proiect de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II)”, cu precizarea că în perioada 1 iulie – 31 decembrie contribuțiile aferente acestuia vor fi suspendate, iar banii virați la bugetul de stat. Președintele Comisiei de Prognoză a declarat că propunerea privind suspendarea contribuțiilor la Pilonul II de pensii a fost trecută din greșeală în programul legislativ al Guvernului.

Ion Ghizdeanu, însă, nu a știut să explice de ce e nevoie să fie făcute modificări la Pilonul II de pensii, așa cum dorește să facă guvernul PSD-ALDE. La insistențele jurnalistei Digi24, care a vrut să afle care sunt beneficiile suspendării contribuţiilor pentru pensiile private, deși este „un sistem performant”, el răspuns: ”Mă scuzați, dar nu pot să vă spun”.

”Conform procedurii, Guvernul solicită de la tot felul de instituții dacă are propuneri de acte. Ne asumăm că noi am transmis această propunere cu toate 20, sau 15 acte, 10 acte care sunt acolo și din eroare s-a introdus și această propunere care nu exista decât la nivelul de analiză internă”, a subliniat el, la Digi24.

Întrebat la ce ar ajuta această variantă de lucru, Ghizdeanu a răspuns evaziv: ”Varianta de lucru este legată de beneficiari și de modalitatea legată de beneficiari, pentru că sustenabilitatea înseamnă deficit, dacă există”.

”Dar, oricum, pilonul II nu are astfel de probleme pentru că este un sistem performant”, a recunoscut chiar el.

Întrebat care ar fi beneficiile ca românii să nu mai contribuie la pensiile private, Ion Ghizdeanu a răspus: „Dacă nu am avut-o în calcul… Mă scuzați, dar nu pot să vă răspund. În principiu, eu de când sunt discut pe cifre și pe calcule. Probleme principală este despre un număr cât mai mare de beneficiari…”

În plus, el a contrazis chiar documente oficiale ale Guvernului și a spus că ”nu au scăzut (contribuțiile, n.r.), din contră, au crescut”.