Șeful Transgaz: Nu există riscul să rămânem fără gaze la iarnă sau să raţionalizăm consumul populaţiei

Șeful Transgaz: Nu există riscul să rămânem fără gaze la iarnă sau să raţionalizăm consumul populaţiei
Foto: Pixabay

Ion Sterian, directorul general al Transgaz, a dat asigurări că  nu sunt motive să ne temem că la iarnă vom rămâne fără gaze: „Trebuie să fim optimişti. Noi nu suntem în situaţia altor ţări, la iarnă, pentru că avem producţia internă, şi nu avem de ce să creăm panică”.

Șeful Transgaz, despre aprovizionarea cu gaze a României

Întrebat dacă e cazul ca românii să-şi reducă la iarnă consumul, el a răspuns: „Eu consider că noi, românii, am fost mereu chibzuiţi. Nu e ceva imperios să venim cu măsuri de raţionalizare, că nu este cazul”.

„Împreună cu Guvernul, cu Ministerul Energiei, suntem în discuţii avansate cu Azerbaidjanul pentru importul de gaze, cu Emiratele Arabe Unite, cu compania de stat din Egipt pentru LNG, am operaţionalizat conducta de tranzit pe reverse flow (ambele sensuri – n.r.), astfel încât putem primi inclusiv gaze de la terminalele turceşti, de la Marea Mediterană şi din Marea Marmara. Deci trebuie să fim optimişti. Sper ca într-o zi să se finalizeze şi interconectarea dintre Grecia şi Bulgaria”, a adăugat Sterian.

„Din zăcămintele Ana şi Doina intră în sistemul naţional 3 milioane de metri cubi de gaze pe zi, cantitate care a fost prognozată cu mai mulţi ani în urmă. Gazele sunt de foarte bună calitate, cu un conţinut de metan de peste 90%. Ne vor ajuta să reducem dependenţa de gazele de import”, a spus Sterian.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe