Furie după ce Shell a obținut profituri record de 40 de miliarde de dolari pe fondul creșterii prețurilor la gaze naturale

Furie după ce Shell a obținut profituri record de 40 de miliarde de dolari pe fondul creșterii prețurilor la gaze naturale
Foto: Pixabay

Creșterile uriașe ale prețurilor angro la gaze naturale din cauza războiului din Ucraina dublează profiturile grupului anglo-olandez Shell. Paul Nowak, secretarul general al sindicatului britanic TUC, a declarat că profiturile sunt „obscene” și „o insultă pentru familiile muncitoare”.

Compania a fost una dintre cele care au profitat de majorarea gazelor pe fondul războiului din Ucraina

Profiturile anuale ale Shell s-au dublat, ajungând la un record de aproape 40 de miliarde de dolari (32,3 miliarde de lire sterline), după ce o creștere a prețurilor en-gros la gaze, legată de războiul din Ucraina, a stimulat performanța sa, în timp ce consumatorii se chinuiau să plătească facturile uriașe la energie, arată The Guardian.

Compania de petrol și gaze a înregistrat profituri de 9,81 miliarde de dolari în ultimul trimestru al anului trecut, față de 6,4 miliarde de dolari cu un an înainte.

Acest lucru a dus profiturile anuale ajustate la 39,87 miliarde de dolari, depășind profitul de 19,3 miliarde de dolari înregistrat în 2021.

Shell a anunțat, de asemenea, o plată de 4 miliarde de dolari către acționari, printr-un nou program de răscumpărare de acțiuni în următoarele trei luni.

Compania a beneficiat de presiunea asupra livrărilor internaționale de gaze, care a început în 2021 și a fost exacerbată de invazia Rusiei în Ucraina anul trecut.

Intensificarea profiturilor Shell și ale concurenților săi în cursul anului 2022 a determinat guvernul să introducă o taxă pe profit pentru operatorii din Marea Nordului, care a fost ulterior înăsprită de către cancelarul Jeremy Hunt.

Shell a fost criticată în octombrie, când a declarat că nu a plătit niciun impozit pe profitul excepțional în Marea Britanie până în acel moment.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:57 - Studiu îngrijorător: Milioane de francezi renunță la igienă sub pretextul problemelor economice
23:51 - O femeie a ajuns să dezvolte psihoză și să sufere de insomnie după ce a mâncat resturi de sushi: „Simțea ca și cum un pește se agita în burta ei”
23:50 - ACEA: Normele Euro 7 vor majora prețurile autoturismelor noi în medie cu 2.000 de euro
23:50 - Reacții de la Sepsi, după decizia UEFA privind „Ungaria Mare”: „N-o să existe acest simbol pe stadionul nostru” / „Nu suntem subvenționați de Guvernul Ungariei și nu avem nicio obligație față de el”
23:28 - Facebook a susținut, prin reclame plătite de ruși, destabilizarea Republicii Moldova. Acuzații grave
23:24 - Kelemen Hunor (UDMR): Dacă aș fi eu cel care decide singur, eu aș face anticipate în 2023. În 2024, un an electoral, administrația centrală va aștepta să vadă ce se întâmplă
23:16 - Un bărbat a fost dus la Psihiatrie pentru că se ruga prea tare pe o stradă din Vaslui / Speriați, vecinii au sunat la 112
23:10 - Incendiu produs la bordul unei nave aflate în Portul Constanța / Focul a izbucnit în zona spațiilor de locuit
23:01 - Aflat în comă alcoolică, un român a provocat un accident rutier în Verona: „O minune a făcut ca mașina să nu lovească pietonii”
23:01 - Csaba Asztalos (CNCD), despre cazul „Ungaria Mare”: Nu înțeleg decizia UEFA, ar fi bine să vedem motivarea. În măsura în care un astfel de simbol se folosește în România, avem competențe și noi, și alte instituții (VIDEO)