Spania: Gigantul Iberdrola, acuzat că a dat mită pentru a fi spionat fostul partener în proiecte eoliene Eolica Dobrogea

Spania: Gigantul Iberdrola, acuzat că a dat mită pentru a fi spionat fostul partener în proiecte eoliene Eolica Dobrogea
Foto: Pixabay

Iberdrola Renovables Energia SA, divizia de regenerabile a gigantului spaniol Iberdrola, este acuzată în Spania că a dat mită pentru a fi spionat fostul lor partener în proiecte eoliene Eolica Dobrogea, informează e-nergia.ro, care citează presa de specialitate.

Spania: Iberdrola, acuzată că a dat mită într-o afacere din România

Mai precis, Iberdrola e acuzată că a plătit un fost ofițer spaniol de poliție pentru a spiona afacerile unei firme elvețiene, Eolica Dobrogea, care avea activități în România și a fost partener al Iberdrola în mai multe proiecte eoliene din țara noastră.

Firma de intelligence a fostului ofițer de poliție Jose Manuel Villarejo ar fi primit circa 30.000 de euro, în 2012, pentru a asigura suport și logistică de securitate pentru personalul firmei spaniole din România. În fapt, în contul acestor bani firma lui Villarejo trebuia să strângă informații despre Eolica Dobrogea, despre Christopher Kaap, acționar majoritar al firmei la acea vreme, și despre avocatul Corneliu Dica.

Iberdrola urma să folosească informațiile astfel obținute în conflictul pe care îl avea cu Eolica Dobrogea. Cele două firme au fost partenere, dar apoi au apărut între ele mai multe conflicte, care au fost tranșate în favoarea Iberdrola.

Fostul polițist Jose Manuel Villarejo a fost eliberat din închisoare în martie, după ce a ispășit o condamnare de trei ani într-un alt dosar de spălare de bani și mituire a unor oficiali.

Acuzațiile fac parte dintr-un scandal mai amplu izbucnit în Spania, în urma căruia a fost investigat chiar Ignacio Galan, CEO al Iberdrola. Compania a anunțat că directorul nu a făcut nimic ilegal și că susține orice investigație a autorităților.

Iberdrola este a doua companie energetică din Spania și unul dintre liderii lumii în ceea ce privește energia eoliană. Ea intrat în România în 2008.

Ultima oră
22:12 - Valeriu Gheorghiță: „Este o prioritate să creștem numărul persoanelor vaccinate cu prima schemă”
22:00 - Florin Cîțu, despre declația lui Ludovic Orban privind neatingerea țintei de vaccinare: M-a mâhnit
21:54 - Florin Cîțu: În coaliție și eu, și Ludovic Orban susținem interesele PNL. Orice competiție e frumoasă – în economie reduce prețurile și crește oferta, în politică scoate cel mai bun lider la suprafață
21:38 - Premierul Florin Cîțu, despre introducerea restricțiilor pentru persoanele nevaccinate: „Trebuie să ne consultăm cu specialiștii. Nu vom închide piețele, nu vreau să închidem mall-urile”
21:28 - Florin Cîțu: Acest val 4 nu ar trebui să se întâmple, trebuie doar să ne vaccinăm, dar în același timp să fim pregătiți. Avem un vaccin care poate opri această pandemie
21:14 - UNICEF, semnal de alarmă cu privire la închiderea școlilor în pandemie: Efectele negative pe termen scurt sau lung nu justifică această abordare
20:58 - Explozie la un complex chimic din Germania: O persoană a murit și peste 30 au fost rănite. Localnicii, sfătuiți să evite mâncarea din grădină și să se ferească de eventuale particule de funingine
20:53 - Dan Barna: Relaţia de lucru în coaliţie este funcţională. Lucrurile nu sunt roz, dar nici negre
20:10 - CSM anunţă declanşarea concursurilor de admitere în INM şi magistratură
20:09 - Eugen Furdui, primarul din Roșia Montană: Localnicii doreau să lucreze în continuare la exploatare minieră. Dacă România nu vrea să pună în valoare rezerva sa de aur și argint, respectăm decizia (VIDEO)