Spania: Gigantul Iberdrola, acuzat că a dat mită pentru a fi spionat fostul partener în proiecte eoliene Eolica Dobrogea

Spania: Gigantul Iberdrola, acuzat că a dat mită pentru a fi spionat fostul partener în proiecte eoliene Eolica Dobrogea
Foto: Pixabay

Iberdrola Renovables Energia SA, divizia de regenerabile a gigantului spaniol Iberdrola, este acuzată în Spania că a dat mită pentru a fi spionat fostul lor partener în proiecte eoliene Eolica Dobrogea, informează e-nergia.ro, care citează presa de specialitate.

Spania: Iberdrola, acuzată că a dat mită într-o afacere din România

Mai precis, Iberdrola e acuzată că a plătit un fost ofițer spaniol de poliție pentru a spiona afacerile unei firme elvețiene, Eolica Dobrogea, care avea activități în România și a fost partener al Iberdrola în mai multe proiecte eoliene din țara noastră.

Firma de intelligence a fostului ofițer de poliție Jose Manuel Villarejo ar fi primit circa 30.000 de euro, în 2012, pentru a asigura suport și logistică de securitate pentru personalul firmei spaniole din România. În fapt, în contul acestor bani firma lui Villarejo trebuia să strângă informații despre Eolica Dobrogea, despre Christopher Kaap, acționar majoritar al firmei la acea vreme, și despre avocatul Corneliu Dica.

Iberdrola urma să folosească informațiile astfel obținute în conflictul pe care îl avea cu Eolica Dobrogea. Cele două firme au fost partenere, dar apoi au apărut între ele mai multe conflicte, care au fost tranșate în favoarea Iberdrola.

Fostul polițist Jose Manuel Villarejo a fost eliberat din închisoare în martie, după ce a ispășit o condamnare de trei ani într-un alt dosar de spălare de bani și mituire a unor oficiali.

Acuzațiile fac parte dintr-un scandal mai amplu izbucnit în Spania, în urma căruia a fost investigat chiar Ignacio Galan, CEO al Iberdrola. Compania a anunțat că directorul nu a făcut nimic ilegal și că susține orice investigație a autorităților.

Iberdrola este a doua companie energetică din Spania și unul dintre liderii lumii în ceea ce privește energia eoliană. Ea intrat în România în 2008.

Urmăriți B1TV.ro și pe