Spania va fi obligată să renunțe la controlul băncilor în favoarea instituțiilor europene, în schimbul ajutorului financiar

Spania va fi obligată să renunțe la controlul băncilor în favoarea instituțiilor europene, în schimbul ajutorului financiar
Foto: Guardian.co.uk

Spania va fi obligată să renunțe la controlul celor mai multe bănci ale sale în favoarea instituțiilor europene și va trebui să impună pierderile investitorilor locali, în schimbul ajutorului financiar în valoare de 100 miliarde euro, scrie Wall Street Journal, care citează proiectul acord al programului financiar.

Condițiile puse de acest program s-ar putea dovedi explozive din punct de vedere politic. Ele sugerează că deținătorii ”bonurilor junior” și ale acțiunilor băncilor salvate prin ajutorul financiar, vor suporta eventualele pierderi. Analiștii spun că o proporție importantă a acestor investitori din Spania sunt micii deponenți care au cumpărat acțiuni prin filialele băncilor.

Cerințele proiectului acord al programului financiar oferă o imagine în privința noului cadru de funcționare al băncilor din zona euro de îndată ce va fi stabilită o autoritate puternică autoritate de supraveghere a sistemului bancar, așa cum au stabilit liderii celor 17 țări din zona euro, la summit-ul din iunie.

Liderii statelor din zona euro au spus că este nevoie de o supraveghere mai strictă a creditorilor, ca o precondiție pentru a permite programului de ajutor financiar să injecteze banii direct băncilor care au probleme, și nu prin intermediul guvernului, o mișcare care ar putea ajuta în cele din urmă Spania să evite un ajutor financiar și mai mare.

Pe termen scurt însă programul de bailout, care urmează să fie semnat de miniștrii de finanțe ai țărilor membre pe 20 iulie, arată până unde poate ajunge controlul la care vor trebui să renunțe guvernele în schimbul asistenței financiare oferite de zona euro.