Specialiști: Instabilitatea politică va avea urmări grave asupra economiei

Specialiști: Instabilitatea politică va avea urmări grave asupra economiei
Foto: ziarulnational.md

Leul s-ar putea deprecia, statul se va împrumuta mai scump, investiţiile vor fi blocate, iar o parte dintre măsurile fiscale adoptate deja ar putea fi amânate dacă preşedintele Klaus Iohannis nu va anunţa cât mai rapid un premier. Acestea sunt riscurile economice la care se expune Romania in urma crizei politice declanşate după drama de la Colectiv. Specialiștii susțin că în momentul de faţă România nu are cu adevărat o economie de piaţă, ci una bazată pe clientelism politic, informează B1 TV.

Specialiștii din economie mai spun că urmările vor fi destul de grave în urma instabilității politice din ultima vreme.

”Deocamdată, suntem într-o situaţie de mare risc economic, nu doar din cauza bugetului, ci a instabilităţii politice. Estimarea mea este că vor fi alegeri anticipate în primăvară, în martie-aprilie, ceea ce înseamnă că se va lucra 3-4 luni pe cifrele bugetului anterior. Asta înseamnă complicaţii: toate compensaţiile date de Ponta, indexarea pensiilor, majorări de salarii nu vor putea fi date. Vom vedea mari probleme la investiţii, unele obiective vor fi blocate din lipsa bugetului şi a fondurilor alocate”, a spus Mircea Coşea.

Specialiştii susţin că anul viitor deficitul va creşte din cauza mai multor măsuri luate de guvernul Ponta și că este nevoie urgentă de formarea unui nou executiv la Palatul Victoria. O altă problemă ar fi absenţa a unei adevărate economnii de piaţă în România şi existenţa uneia bazată pe cleintelismul politic.

”Am intrat într-o perioadă fără ieşire. Am văzut că la consultări sunt aceiaşi oameni, cu dosare, cu procese. Sunt foarte dezamăgit, sunt aceiaşi. Principala problemă este că nu avem economie de piaţă, aceasta cere cultura contractului, nu clientelismul politic. Trebuie tăiat accesul politicienilor la buget”, a mai spus Coşea.