Statul cere Electrica daune de 1,3 miliarde de euro pentru că nu a urmărit obligaţiile investitorilor după privatizare

Statul cere Electrica daune de 1,3 miliarde de euro pentru că nu a urmărit obligaţiile investitorilor după privatizare

Probleme pentru Electrica. Statul îi cere daune de 1,3 miliarde de euro pentru că nu a urmărit obligaţiile asumate de investitorii care au cumpărat acţiuni la societăţile privatizate de Electrica. Compania susţine însă că nu are habar de nicio măsură legală iniţiată de statul român împotriva sa.

Mai mult, Electrica SA cataloghează plata acestor prejudicii drept nerezonabilă şi neîntemeiată.

Într-un raport transmis Bursei de Valori Bucureşti, Electrica susţine că a primit de la Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie o notificare în care sunt prezentate o serie de prejudicii: 305 milioane de lei, peste 1 miliard 300 de mii de dolari şi 46 de miioane de euro. În total, peste 1,3 miliarde de euro, prejudicii la care, susţine statul, s-ar fi ajuns din cauza faptului că Electrica nu a supervizat obligaţiile investitorilor după privatizare.

Potrivit SAPE, Electrica nu a transmis nici unele documente cerute pentru a putea fi identificate persoanele responsabile. Cât despre daunele cerute.

„În baza informaţiilor disponibile în acest moment, Electrica consideră că solicitarea SAPE este nerezonabilă şi neîntemeiată, SAPE având calitatea de succesor cu titlu universal al Electrica. Electrica a iniţiat discuţii cu SAPE pentru a clarifica solicitările acesteia din urmă”, se arată în raport, conform Mediafax.

Acţiunea SAPE vizează contractele de privatizare a societăţilor Electrica Muntenia Sud, Electrica Dobrogea şi Electrica Banat cumpărate de grupul italian Enel, Electrica Moldova, achiziţionată de grupul german E.ON şi Electrica Oltenia, intrată în portofoliul grupului ceh CEZ.

În ciuda notificărilor, Electrica spune că deocamdată nu are cunoştinţă despre nicio acţiune, procedură sau măsură legală iniţiată de SAPE împotriva sa.

 

Tags: