Sursele eoliene și solare au generat mai multă electricitate în UE decât gazele naturale. Ember Energy: „Europa a evitat ce era mai rău din criza energetică”

Sursele eoliene și solare au generat mai multă electricitate în UE decât gazele naturale. Ember Energy: „Europa a evitat ce era mai rău din criza energetică”
sursă foto: captură YT

Potrivit datelor publicate de think tank-ul Ember Energy, în anul 2022, sursele eoliene și solare au generat a cincea parte (22,28%) din electricitatea din Uniunea Europeană, depășind pentru prima dată gazele naturale (19,91%), într-un sector dominat de nuclear și energie hidro (32,04%).

Într-un comunicat al responsabilului cu data insight Ember, Dave Jones, se subliniază faptul că „Europa a evitat ce era mai rău din criza energetică”, adăugând și faptul că șocurile din 2022 au cauzat un mic avans în producția de electricitate pe bază de cărbune, dar un enorm impuls pentru regenerabile, motiv pentru care „orice teamă legată de o revenire a cărbunelui deja a murit”.

Sursele eoliene și solare au depășit gazele în generarea de electricitate în UE

Deși criza energetică a reînviat producția pe bază de cărbune, utilizarea acestui combustibil fosil pentru generarea de energie electrică a crescut cu doar 1,5 puncte procentuale față de anul precedent, până la 15,99% din producția de energie electrică a blocului comunitar, iar ultimele patru luni ale anului 2022 au avut tendință de scădere cu 6%.

Atfel, cele 26 de centrale pe cărbune puse în situația de urgență au funcționat la o medie de 18% din capacitate, fiind utilizată doar o treime din cele 22 de milioane de tone adiționale de cărbune importate de UE în cursul anului trecut.

În schimb, emisiile de dioxid de carbon din generarea de energie electrică în Uniunea Europeană s-au majorat cu 3,9% (26 milioane tone CO2), cu cele mai mari creșteri înregistrate în Germania (13 milioane tone CO2, +6,1 %), Spania (7,6 milioane tone CO2, +19%), Italia (6,9 milioane tone CO2, +9.3%) și Bulgaria (4,7 milioane tone CO2, + 23%), dar în scădere în Polonia, al doilea mare emitent din UE (minus 3,7 milioane tone CO2, -2,9 %), scrie profit.ro.

În altă ordine de idei, în ceea ce privește producția solară, aceasta a avut un avans de 24% în 2022 și cea eoliană de 33% în UE și au dus la economii de 10 miliarde euro din înlocuirea gazelor naturale. Douăzeci din cele 27 de state membre și-au bătut propriile recorduri, printre acestea numărându-se și Spania, datorită atât măsurilor politice, cât și cetățenilor, care și-au instalat panouri solare pe acoperișuri.

Cea mai mare producție de energie solară din 2022 a avut loc în Olanda (14%), preluând conducerea de la Spania (12%), care se situa pe primul loc în topul UE la noile capacități instalate (+21%), însă Țările de Jos au reușit să dubleze această rată (51%).

De asemenea, în anul 2022, cererea de electricitate s-a redus cu 7% comparativ cu anul anterior și cu 8,5% în ultimul trimestru al unui an în care UE s-a confruntat cu „o triplă criză” în sector: puternica scădere a livrărilor de gaze din Rusia și niște niveluri istoric scăzute de energie nucleară (din cauza blocării unei părți din parcul atomic al Franței) și hidro (din cauza meteorologice).

Blocajul din sectorul nuclear din Franța, care în 2022 a trecut de la exportator la importator net de energie electrică pe relația cu Germania, Spania și Marea Britanie, a evidențiat „cât de importante sunt interconexiunile pentru a asigura securitatea aprovizionării”.

Această circumstanță explică, potrivit Ember, creșterea cererii de gaze pentru generarea de electricitate în Spania (22%) și Franța (29%), care „probabil că nu s-ar fi majorat dacă nu ar fi fost marile pierderi în ceea ce privește energia nucleară din Franța, care au avut ca rezultat exporturi mai mici în Spania”.

Sectorul de energie din cele două țări a avut, de asemenea, de suferit din cauza celei mai grave secete înregistrate în ultimii 500 de ani în Europa, care a diminuat generarea de energie hidro cu 23% în Franța și cu 37% în Spania.

Energia solară ar putea să atingă noi recorduri

La nivelul Uniunii Europene, producția pe bază de gaze a crescut cu 0,8% și cea pe bază de combustibili fosili cu 3%.

Producția pe bază de combustibili fosili ar putea crește cu 20% în anul 2023 și, „cu sprijinul adecvat, energia solară ar putea să atingă noi recorduri”, potrivit unei estimări a CEO-ului patronatului comunitar din domeniu, Solar Power Europe, Walburga Hemetsberger.

De asemenea, Ember mai estimează și faptul că în viitor cărbunele va pierde din importanță și gazele, care se așteaptă să fie mai scumpe decât cărbunele, „cel puțin până în 2025”, vor înregistra o scădere și mai mare ca urmare a avansului producției eoliene și solare și datorită revenirii producției hidro și nucleare franceze.

„Aceasta demonstrează că reducerea cererii, împreună cu o creștere semnificativă a producției eoliene și solare, pot duce la înlocuirea combustibililor fosili în sectorul energiei electrice. Nu trebuia să fie necesară o criză a gazelor pentru a înțelege asta și a acționa în consecință”, a declarat coordonatoarea politicilor energetice din cadrul Climate Action, Elif Gunduzyeli.

Responsabilul patronatului european WindEurope, Giles Dickson, a salutat aceste date, dar a semnalat că „mai este mult de făcut” pentru a atinge obiectivele din sectorul regenerabilelor și a cerut o politică industrială bazată pe energii curate și „redesenarea” corect a pieței de electricitate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:57 - Studiu îngrijorător: Milioane de francezi renunță la igienă sub pretextul problemelor economice
23:51 - O femeie a ajuns să dezvolte psihoză și să sufere de insomnie după ce a mâncat resturi de sushi: „Simțea ca și cum un pește se agita în burta ei”
23:50 - ACEA: Normele Euro 7 vor majora prețurile autoturismelor noi în medie cu 2.000 de euro
23:50 - Reacții de la Sepsi, după decizia UEFA privind „Ungaria Mare”: „N-o să existe acest simbol pe stadionul nostru” / „Nu suntem subvenționați de Guvernul Ungariei și nu avem nicio obligație față de el”
23:28 - Facebook a susținut, prin reclame plătite de ruși, destabilizarea Republicii Moldova. Acuzații grave
23:24 - Kelemen Hunor (UDMR): Dacă aș fi eu cel care decide singur, eu aș face anticipate în 2023. În 2024, un an electoral, administrația centrală va aștepta să vadă ce se întâmplă
23:16 - Un bărbat a fost dus la Psihiatrie pentru că se ruga prea tare pe o stradă din Vaslui / Speriați, vecinii au sunat la 112
23:10 - Incendiu produs la bordul unei nave aflate în Portul Constanța / Focul a izbucnit în zona spațiilor de locuit
23:01 - Aflat în comă alcoolică, un român a provocat un accident rutier în Verona: „O minune a făcut ca mașina să nu lovească pietonii”
23:01 - Csaba Asztalos (CNCD), despre cazul „Ungaria Mare”: Nu înțeleg decizia UEFA, ar fi bine să vedem motivarea. În măsura în care un astfel de simbol se folosește în România, avem competențe și noi, și alte instituții (VIDEO)