The Economist: Economia României va trece mai bine decât alte state europene prin criza provocată de pandemie. Revenirea va fi însă mai lentă

The Economist: Economia României va trece mai bine decât alte state europene prin criza provocată de pandemie. Revenirea va fi însă mai lentă

România va înregistra o scădere economică mai mică decât alte state europene pe fondul pandemiei de coronavirus însă revenirea va fi mai lentă, estimează Matthew Sherwood, senior Europe economist, în cadrul diviziei Intelligence a revistei britanice The Economist, potrivit ZF.ro.

Prezent la eveninemtul online „Peisajul European în umbra pandemiei. România – transformare, revenire, rezilienţă”, specialistul a afirmat că în acest an economia românească va înregistra o scădere de 5,7%.

„Ne aşteptăm ca PIB-ul României să scadă cu 5,7%, o scădere mai mică decât media zonei euro, însă ne aşteptăm la o creştere lentă, de 4% în 2021, iar undeva în 2022 să ajungă la nivelul PIB-ului din 2019”, a explicat Matthew Sherwood.

Totodată, analistul economic a menționat că România este acum mult mai bine pregătită din punct de vedere financiar să gestioneze criza provocată de pandemia de COVID-19 decât era la începutul crizei din 2009, situație valabilă și în cazul altor state. Pe de altă parte, însă, țara noastră are un spaţiu fiscal redus şi o capacitate instituţională mai scăzută de răspuns la criză.

„Cred că cea mai mare diferenţă faţă de criza din 2009 a fost faptul că România, dar şi alte economii, a intrat în această criză mult mai bine pregătită decât în cea din 2009. Financiar, România este în formă mai bună, chiar dacă suferă de un spaţiu fiscal redus şi de capacitate instituţională redusă pentru răspuns la criză”, a mai spus analistul economic.

Tags: