Topul celor mai ieftine zece orașe din lume

Topul celor mai ieftine zece orașe din lume
Foto: skyscrapercity.com

Dacă vi se pare că Bucureştiul este un oraş scump, atunci aveţi la dispoziţie 10 oraşe ieftine, din întreaga lume. În topul realizat de portalul american Business Insider, pe primele locuri se află două oraşe din Pakistan- Karachi şi Islamabad, urmate de capitala statului Nicaragua, Managua.

În ultima vreme există tendinţa ca tot mai mulţi oameni să se mute din metropolele cu milioane sau zeci de milioane de locuitori, în oraşe mici, sau din centru către periferie. Cei mai mulţi fac acest lucru pentru că oraşele mici sunt mai ieftine decât cele mari. Dar pentru cei care preferă oraşe mari dar vor să cheltuie puţin sunt capitale ale lumii care se încadrează în aceşti parametri.

Karachi este cel mai mare oraş din Pakistan, dar este cel mai ieftin din lume. Aici, un apartament de lux cu două dormitoare se închiriază cu doar 352 de dolari pe lună.

Îi urmează Islamabad, tot din Pakistan. Aici nu este totul ieftin, dar pot fi găsite şi chilipiruri. Deşi un apartament poate fi chiar foarte scump, o cafea costă 2,76 dolari, iar o masă la fast-food, 4 dolari.

Managua, capitala statului Nicaragua, este cel mai ieftin oraş din America, atât din cea de Sud, cât şi din cea de Nord. Un bilet la film costă 3,25 de dolari, iar o cafea, 1,63 dolari.

Prea puţini occidentali au auzit de Bişkek, capitala Kîrgîzstanului, însă cei care vor să plece în vacanţă şi au bugete reduse trebuie să ştie că aici un apartament de lux cu două dormitoare se închiriază cu 700 de dolari pe lună.

Chiar mai puţin pot plăti în Tunis, capitala Tunisiei, 500 de dolari.

Pentru cei care doresc să scoată puţini bani pe masă şi distracţie, aceștia pot să aleagă Calcutta din India, locul şapte în clasament. Aici, o masă de prânz costă 2,72 de dolari, în timp ce pentru un cotidian într-o limbă străină nu dai mai mult de 2,22 dolari, spre deosebire de Moscova, unde acelaşi ziar se vinde cu 10 dolari.

La Skopje, Macedonia, locul opt în clasament, bunurile de larg consum se vând la preţuri foarte mici. Există şi excepţii, însă. De exemplu, o pereche de jeanşi costă 133 de dolari în Skopje, mai mult decât în oraşe precum Vancouver, New York sau Berlin.

Tirana, capitala Albaniei, este în coada clasamentului celor mai ieftine oraşe din lume, aici, biletul pentru un film costă 4,74 dolari, iar o cafea 1,9 dolari. Uneori însă, preţul de a locui într-un oraş ieftin este infinit mai mare decât într-unul scump, în condiţiile în care multe dintre aceste localităţi se situează în zone de conflict, în care siguranţa locuitorilor poate fi pusă la încercare, sau în ţări foarte sărace.