Tot mai mulţi români au conturile blocate din cauza unor datorii pe care le-au plătit. Istoria secretă a îngropării proiectului de informatizare a ANAF

Tot mai mulţi români au conturile blocate din cauza unor datorii pe care le-au plătit. Istoria secretă a îngropării proiectului de informatizare a ANAF
Foto:Economica.net

Fostul şef ANAF, Gelu Diaconu, face dezvăluiri uluitoare despre modul în care s-a îngropat proiectul de modernizare şi informatizare al ANAF. Acesta scrie pe blogul său că, în aprilie 2013, Banca Mondială a aprobat Proiectul de Modernizare a Administraţiei Fiscale. Cu întârzieri, proiectul a început şi a mers bine până în 2016, când a fost instalat guvernul tehnocrat. Tot atunci a fost schimbată conducerea ANAF, iar proiectul de modernizare şi informatizare al Fiscului a fost blocat. Lucrurile au culminat în 2017, când s-a renunţat oficial la proiect.

Informatizarea şi modernizarea Administraţiei Fiscale, un proces de care România şi contribuabilii au nevoie ca de aer. O spune fostul şef ANAF, Gelu Diaconu.

Acesta a prezentat cum a fost îngropat proiectul de informatizare al ANAF. Din acestă cauză, tot mai mulţi români află că au conturile blocate din cauza unor datorii, pe care oamenii cu bună credinţă le-au achitat, dar pe care sistemul de la ANAF nu le vede.

Gelul Diaconu a dezvăluit pe blogul personal cum s-a ajuns ca un proiect care a fost aprobat de Banca Mondială în 2013 şi care a demarat cu întârzieri şi piedici să fie îngropat definitiv în 2017.

Acesta spune că în toată perioada în care s-a aflat la conducerea ANAF a acordat o importanţă deosebită proiectului de modernizare, deoarece altfel relaţia ANAF- cetăteni buget nu va evolua şi nu va funcţiona normal niciodată.

După trei ani de eforturi a venit prima lovitură.

”În 2016 a început misiunea „Vreau Guvernul meu”. Astfel, conducerea ANAF a fost „decapată”. Tot în 2016, la MFP şi ANAF sunt numiti tehnocraţii care, pe de-o parte, stopează Proiectul de Modernizare a Administraţiei Fiscale, pe de altă parte, încep să demobilizeze angajaţii prin înaintarea de plângeri penale dintr-un populism greţos care a făcut foarte mult rău României”, a povestit Gelu Diaconu.

Fostul şef ANAF mai spune şi că noua conducere a blocat instalarea Sistemului Informatic Centralizat de Administrare a Creanţelor, dar şi construcţia noului sediu al ANAF, respectiv a Centrului de date.

”Colac peste pupăză, printr-o schimbare de macaz ciudată, la mijlocul lui 2016 nu mai reînoiesc contractul de mentenanţă cu IBM-ul dar nici nu asigură condiţiile tehnico-materiale ale migrării pe o altă tehnologie a datelor/aplicaţiilor existente!!! Concomitent, din lista de achiziţii lăsată de mine în februarie, necesară ca aerul menţinerii în viaţă a sistemului informatic, nu realizează nimic, dar absolut nimic”, a continuat Diaconu.

Şi nici ce a urmat nu a fost în avantajul oamenilor: ”Vine 2017 şi „Gruparea Pablito” preia controlul MFP-ANAF. În ce priveşte ANAF şi RAMP, au luat următoarele decizii, care desăvârşesc tâmpenia tehnocrată: au distrus Direcţia de tehnologia informaţiei din ANAF, transformand-o intr-o noua directie a MF. Proiectul de modernizare ANAF de care ar fi beneficiat întreaga Românie este îngropat. La fel şi modernizarea Fiscului”.

Până în prezent s-au cheltuit peste 100 de milioane de euro, iar statul român ar trebui să mai dea încă pe atât pentru un sistem informatic care să funcţioneze la standardele actuale, susține Diaconu.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`