Transgaz, amendată cu 34 milioane lei pentru modul de atribuire a unor contracte de achiziţie

Transgaz, amendată cu 34 milioane lei pentru modul de atribuire a unor contracte de achiziţie

Transgaz, companie care deţine monopolul transportului de gaze naturale în România, a anunţat miercuri searăcă a fost sancţionată de către Consiliul Concurenţei cu amendă în valoare de 34,2 milioanelei, respectiv 1,85% din cifra de afaceri a companiei pentru denaturarea procesului competitiv în cadrul a opt proceduri de achiziţie publică organizate în decursul anului 2011.

Consiliul Concurenţei a amendat cu 34,2 mil. lei transportatorul naţional de gaze naturale

“Constatarea încălcării de către Transgaz a dispoziţiilor art. 5 alin. (1) din Legea Concurenţei nr. 21/1996 şi a art. 101 din TFUE în calitate de facilitator al înţelegerii şi/sau unei practici concertate unice şi continue de împărţire a pieţei construcţiilor de conducte pentru transportul gazelor naturale şi lucrărilor conexe acestora din România, prin denaturarea procesului competitiv în cadrul a 8 proceduri de achiziţie publică organizate în anul 2011; sancţionarea Transgaz cu amendă în cuantum de 34.166.615,90320 lei, reprezentând 1,84644% din cifra de afaceri totală realizată de întreprindere în anul 2019”, se arată în decizia Consiliului Concurenţei.

Compania are obligaţia de a achita amenda în termen de 30 de zile de la data comunicării deciziei, dar aşa şi posibilitatea de a ataca decizia în contencios administrativ.

Transgaza explicat faptul că această investigaţie se referă la acţiuni vizând modul în care s-au derulat proceduri de atribuire a unor contracte de achiziţie de lucrări derulate de Transgaz în perioada 2009-2011, deci înainte de implementarea managementului privat la Transgaz, conform prevederilor OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările şi completările ulterioare şi că nu există investigaţii ale Consiliului Concurenţei cu privire la licitaţii organizate de Transgaz în ultimii ani.

Transgaz, sanționată pentru modul de atribuire a unor contracte de achiziţie

Mai mult decât,compania a transmis că şi-a exercitat dreptul la apărare cu asistenţă şi prin reprezentarea de către societatea de avocaţi contractată conform prevederilor legale, respectiv a depus observaţii la raportul de investigaţie şi a argumentat în cadrul audierii în faţa plenului Consiliului Concurenţei.

Având însă în vedere faptul că investigaţia declanşată de Consiliul Concurenţei a reprezentat un factor de risc asupra activităţii companiei, deoarece în cadrul acestei investigaţii societatea putea fi sancţionată prin aplicarea unei amenzi contravenţionale aplicată la cifra de afaceri, compania a constituit în anul 2019 provizion pentru acest potenţial litigiu.

Transgaz este controlată în proporţie de 58,5% de către statul român prin Secretariatul General al Guvernului. Acţiunile Transgazînregistrează o scădere de 19,7% de la începutul anului, pe fondul unui rulaj de 283,2 milioane de lei, emitentul ajungând la 3,4 mil. lei capitalizare, arată datele Bursei de Valori de la București.