Trendul de creștere continuă: Prețul spot al energiei electrice din România a atins un nou maxim istoric în iulie 2021

Trendul de creștere continuă: Prețul spot al energiei electrice din România a atins un nou maxim istoric în iulie 2021
Foto simbol: Pixabay

După o lună iunie cu niveluri record de preț la energia electrică, luna iulie a consfințit un nou maxim istoric. Prețul mediu de închidere al Pieței pentru Ziua Următoare a fost de 462 de lei/MWh în iulie, față de 378 de lei în iunie, conform datelor operatorului pieței, centralizate de Economica.net.

Dacă în iulie creșterea a fost cu 84 de lei față de prețul din iunie, în iunie creșterea fusese cu 89 de lei față de cel din mai.

În iulie 2021, prețul spot al energiei electrice din România a atins un nou maxim istoric

În iulie a fost consemnat cel mai mare preț înregistrat vreodată, ca medie, pe piața pentru ziua următoare – cel puțin din anul 2007 și până în prezent, deci cel mai probabil de când există această piață.

În ianuarie 2017, când se vorba despre criza de pe piața energiei ducea și o serie de furnizori de energie electrică intrau în faliment, prețul mediu al PZU fusese 337 lei/MWh.

Prețul din iulie 2021 este de două ori și jumătate mai mare comparativ cu iulie 2020, când era 179 lei/MWh. Totuși, trebuie amintit că anul trecut situația restricțiilor sanitare era cu totul alta, deci și contextul economic era altul.

Media primelor șapte luni din 2021 este la un nivel dublu față de cel din perioada similară a anului trecut. Mai exact, în primele șapte luni ale anului curent, prețul mediu pentru ziua următoare a fost de 316 lei/MWh. De altfel, este cel mai mare preț calculat ca medie pe primele șapte luni dintr-un an, din 2007 și până acum, deci cel mai probabil de când există piața.

Ca elemente de context, e de menționat că temperaturile au fost caniculare în iulie 2021, astfel că, în două zile, au fost înregistrate maxime istorice ale consumului de energie electrică pe timp de vară – peste 8.800 MW consum instantaneu. În plus, două incidente au provocat în două rânduri deconectarea unui reactor CNE Cernavodă de la SEN, astfel că au fost înregistrate presiuni pe preț și din acest motiv. Tot în iulie, a existat un aport semnificativ al energiei obținute din cărbune, atingându-se puteri de un nivel care nu a mai fost înregistrat în perioada recentă – 1.700 MW.

Ultima oră
22:16 - Val de frig în România. Directoarea ANM, detalii importante despre cum va fi vremea în zilele următoare
21:53 - Noua conducere a PNL a fost aleasă oficial. Florin Cîțu: Au fost două zile lungi, dar importante pentru viitorul partidului (VIDEO)
21:34 - Noi probleme la alegerile din USR PLUS: „Cică deja am votat… lucru neadevărat. De ce apare că am votat cu Barna când aseară nu s-a încărcat pagina?”
21:21 - Dacian Cioloș: Nu am discutat nimic cu Florin Cîțu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor. USR PLUS nu se întoarce la guvernare decât în condițiile deja expuse – alt premier și calendar clar de reforme
21:09 - Andreea Marin a fost infectată cu coronavirus: „Probabil am avut una dintre cele mai ușoare forme de Covid pentru că am fost păzită de vaccin”
20:51 - Proiecțiile sugerează un rezultat strâns la alegerile federale din Germania. Fără Angela Merkel, conservatorii germani par să se îndrepte spre cel mai slab rezultat din ultimii 72 de ani
20:25 - Comuniștii au câștigat alegerile locale din Graz. Surpriză în orașul austriac care avea același primar de aproape două decenii
19:54 - Alegeri federale Germania, rezultate exit-poll: Social-democrații sunt pe prima poziție, cu un avans fragil față de CDU
19:49 - Cristian Diaconescu: Angela Merkel iese cu capul sus. A fost o susținătoare a atenției pentru Europa de Est, iar pe noi, românii, în anumite momente ne-a ajutat efectiv (VIDEO)
19:12 - Rareș Bogdan, reales în funcția de prim-vicepreședinte al PNL. Ceilalți trei prim-vicepreședinți propuși de echipa Cîțu nu au avut contracandidat