TVA se reduce, prețurile nu scad: Retailerii au prețurile din 9 aprilie (VIDEO)

TVA se reduce, prețurile nu scad: Retailerii au prețurile din 9 aprilie (VIDEO)

1 iunie a venit cu reduceri la alimente, sau cel puțin așa trebuia să fie. Toți românii au așteptat scăderea TVA-ului de la 24%, la 9% la produsele alimentare.

Surpriza de la raft a fost însă una destul de mare. La unele produse prețurile au scăzut, însă, există pe rafturile marilor magazine și sortimente unde prețul este egal cu cel afișat pe 9 aprilie.

Acuzaţi de o parte a presei, între care colegii de la Hotnews şi Reporter Virtual, că experimentul B1 TV privind creşterea preţurilor din supermarket nu are niciun fundament, facem o nouă demonstraţie prin care veţi observa că unele preţuri afişate azi la raft sunt aceleaşi sau chiar mai mari decât cele din data de 9 aprilie.

Există şi produse la care preţul a scăzut, şi vi le vom prezenta şi pe acelea. Explicaţiile ulterioare nu mai pot fi combatute cu existenţa promoţiilor pentru ca nicăieri nu era afişat vreun anunţ în acest sens.

În cazul unui retalier, de exemplu, pe parcursul celor doua luni de la anunțul Guvernului, prețurile la unele alimente au crescut, ca mai apoi să scadă, din nou, sub pretextul reducerii TVA la 9%, la exact valoarea inițială.

La o primă privire aruncată în magazin, cel mai elocvent caz este cel al făinii de grâu. Dacă la data de 9 aprilie prețul unui kilogram era de 1,25 lei, pe 23 aprilie a ajuns la valoarea de 1,70 de lei, ca la 1 iunie, surpriză, să crească până la 1,72 lei.

Un alt exemplu, Laptele OKE. Dacă pe 9 aprilie găseam laptele OKE la raft cu prețul de 2,97 lei, pe 23 aprilie îl puteam cumpăra cu 3,62 lei, iar acum, pe 1 iunie, după reducerea TVA-ului valoarea unui litru de lapte OKE este de 3,18 lei, mai mult ca prețul inițial.

Nici la pulpa de porc fără os din galantare nu s-a înregistrat vreo scădere. Acum, la raft, găsim exact același preț ca pe data de 9 aprilie, după ce pe 23 aprilie a crescut valoarea cărnii.

Sunt, însă, și produse unde s-a aplicat corect scăderea TVA-ului. De exemplu, la mălai, prețul de la raft a scăzut treptat din 9 aprilie, apoi în 23 aprilie, ultima scădere înregistrându-se pe data de 1 iunie.

TVA se reduce, prețurile nu scad

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
18:27 - Lucian Heiuș (ANAF): Resursele noastre sunt limitate, deci trebuie direcționate spre marea evaziune fiscală, care e un flagel / O să acord multă atenție proiectelor de atenționare și informare (VIDEO)
18:23 - Țările NATO s-au înțeles tacit să nu furnizeze Ucrainei tancuri – presa germană
17:59 - Noi probleme pentru Grupul Nordis: Un investitor care a cumpărat 69 de apartamente a reziliat contractele și a obținut executarea silită / Nordis: Există un calendar de plată
17:54 - Alertă cu bombă la Piața Unirii, în zona fântânilor. Traficul este blocat
17:39 - Serghei Lavrov roagă „prietenii africani” să ceară Occidentului anularea sancțiunilor impuse Rusiei
17:31 - Nicolae Ciucă, bilanț la 6 luni de guvernare: Avem cea mai mare creștere economică din UE / Am oferit românilor măsuri ce fac posibilă continuarea investițiilor și protejarea celor vulnerabili (VIDEO)
17:10 - Ambasadorul României în SUA, despre atacul din Texas:„Lumea e îngrozită de ce s-a întâmplat” /Membri ai comunității de români dețin arme
17:09 - Nicolae Ciucă, îndemn pentru aleșii locali liberali: Trebuie să fim aproape de oameni și să răspundem preocupărilor lor. PNL are soluții și își revigorează viața de partid (VIDEO)
16:47 - Nicolae Ciucă: Administrațiile liberale sunt un model în Europa Centrală și de Est / Avem la dispoziție 90 de miliarde, bani europeni. E nevoie de descentralizare și eficiență (VIDEO)
16:44 - Fostul director de Formula 1, Bernie Ecclestone, arestat pentru că deținea o armă în timpul îmbarcării unui zbor spre Elveția