Ucraina vinde aur pe fondul crizei: Rezerva de metal prețios a scăzut sub minimul din 2008

Ucraina vinde aur pe fondul crizei: Rezerva de metal prețios a scăzut sub minimul din 2008
Foto: businessweek.com

Rezervele de aur ale Ucrainei au coborât în octombrie cu 35% la 26,1 tone, cea mai redusă cantitate din ultimii şase ani, în timp ce Rusia a continuat să îşi suplimenteze rezerva de metal preţios, care a atins cel mai înalt nivel din ultimele cel puţin două decade, relatează Bloomberg.

Banca centrală a Ucrainei a vândut luna trecută 14,3 tone de aur, potrivit datelor publicate pe site-ul Fondului Monetar Internaţional.

Calculată la preţul mediu din octombrie, de 1.223 de dolari pe uncie, cantitatea este evaluată la aproximativ 562,2 miliarde de dolari.

Vineri, aurul se tranzacţiona pe piaţa din Londra la 1.198,45 de dolari pe uncie, în scădere cu 0,3% faţă de joi.

„Ucraina are nevoie de lichidităţi. După ce a suplimentat rezervele de aur în ultimii ani, este normal ca acum să vândă din cantitate”, a spus Brian Lucey, profesor de finanţe la Trinity College din Dublin şi fost economist al băncii centrale irlandeze.

În timp ce Ucraina vinde din rezervele de aur ca să combată efectele crizei generată de alipirea Crimeei de către Rusia în martie, autorităţile bancare din Moscova continuă să achiziţioneze metalul preţios.

Luna trecută, banca centrală a Rusiei a cumpărat aproape 20 de tone de aur, cantitatea totală ajungând la 1.168,7 tone. De la începutul anului, Moscova a achiziţionat circa 150 de tone de aur.

Potrivit datelor FMI, rezervele de aur ale Rusiei s-au triplat în ultimii nouă ani.

Ultima oră
00:49 - Asztalos Csaba (CNCD), despre minoritățile sexuale: Sunt concetățeni care suferă, nu sunt tratați în demnitatea lor umană. Prejudecățile sunt exploatate / Subiectul, parte din așa-zisul război hibrid-mediatic promovat de Rusia (VIDEO)
23:43 - Restanțierii la energie electrică și gaze vor putea fi debranșați. Guvernul a abrogat prin OUG prevederea care interzicea deconectarea rău-platnicilor pe perioada stării de alertă
23:37 - Incendiu de vegetație în Corbeanca. Flăcările s-au răspândit rapid din cauza vântului
22:48 - Grecia, în lupta cu flăcările. Incendiile de vegetație pun în pericol orașele de la periferia Atenei: Este dramatic! Tuturor ne este frică (VIDEO)
22:48 - Irineu Darău, candidatul-surpriză la șefia USR-PLUS: Sunt foarte multe probleme interne. Ceva trebuie să se schimbe în conducerea partidului. Abia aștept dezbaterile cu cei doi contracandidați (VIDEO)
22:24 - Situație dramatică în Grecia. Românii plecați în vacanță au primit avertizarea RO-Alert, din cauza incendiilor puternice de vegetație. O autostrada este închisă
22:10 - Sfârșitul unei ere | Ce performanțe a reușit Leo Messi la FC Barcelona: Lista trofeelor câștigate
22:04 - Cod roșu de vijelii și ploi torențiale, valabil în România. Rafalele vor depăși 100 km/h
21:56 - Acoperișul unui bloc din Lupeni, smuls de vântul puternic și aruncat peste mașini. Două autoturisme au fost avariate (FOTO)
21:45 - E oficial: Aventura lui Leo Messi la Barcelona s-a terminat. Anunțul clubului