Valoarea medicamentelor livrate către pacienţi în România a scăzut în trimestrul al doilea la 2,83 miliarde lei

Valoarea medicamentelor livrate către pacienţi în România a scăzut în trimestrul al doilea la 2,83 miliarde lei

Vâzările de medicamete către pacienți din România a scăzut cu 4,1% în trimestrul al doilea din 2015, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui studiu al Cegedim, intitulat „Pharma&Hospital Report”, citat de Mediafax.

Astfel valoarea medicamentelor a fost, în al doilea trimestru, de 2,83 miliarde lei, la preţ de distribuţie.

 ”Scăderea din trimestrul 2 s-a datorat în primul rând disfuncţionalităţilor generate de procesul de reducere a preţurilor, cu toate neajunsurile aferente pentru pacienţi, ca şi pentru farmacii şi distribuitori. Pentru anul 2015 ne menţinem prognoza de scădere cu 2,8% în lei, însă aşteptăm şi alte evoluţii din cauza problemelor de disponibilitate şi sustenabilitate din sistem”, a declarat Petru Crăciun, director general Cegedim.

Medicamentele pe bază de reţetă (Rx) din farmacii au atins o valoare de 1,92 miliarde lei, în scădere cu 10,4%. Medicamentele fără prescripţie (OTC) au atins o valoare de 0,53 miliarde lei, în creştere cu 14,5%, iar segmentul de spital a atins 0,37 miliarde lei, în creştere cu 10,5% faţă de trimestrul 2 din anul precedent.

Cu toate acestea, în ultimele șase luni, valoarea totală a pieţei a fost de 6,09 miliarde lei, în creştere cu 3,3% faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent.

La nivelul ultimelor 12 luni valoarea totală a pieţei a fost de 12,48 miliarde lei, în creştere cu 7,5% faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent (iulie 2013-iunie 2014).

În ceea ce priveşte evoluţia principalelor grupe terapeutice, în ultimele 12 luni se remarcă majorări în volum peste media pieţei în cazul medicamentelor pentru sistemul respirator (16,0%), pentru sânge şi organe hematopoietice (10,8%), pentru anti-neoplazice şi imunomodulatoare (9,4%), pentru sistemul digestiv şi metabolism (9,1%).