Vârsta de pensionare, schimbată oficial: Informaţia care trebuie să ajungă la toţi românii începând din 2019

Vârsta de pensionare, schimbată oficial: Informaţia care trebuie să ajungă la toţi românii începând din 2019

Vârsta de pensionare la femei în 2019 a fost din nou modificată. Trebuie ştiut că Guvernul României modifică vârsta standard de pensionare, doar la cererea femeilor, până la maxim 65 de ani.

Astfel printr-o ordonanță de urgență ce urmează a fi publcată în Monitorul Oficial. Se va modifica:

  1. La data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, pentru salariata care optează în scris pentru continuarea executării contractului individual de muncă, la vârsta de 65 de ani; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate parțiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare; la data comunicării deciziei medicale asupra capacității de muncă în cazul invalidității de gradul I sau II.”

  2. După alineatul (2) al articolului 56 se introduce un alineat nou, alin. (3), cu următorul cuprins: ”(3) Angajatorul nu poate îngrădi sau limita dreptul salariatei de a continua activitatea în condițiile prevăzute la lit. c), teza întâi.

Vârsta standard de pensionare, cf Anexei Nr 5 din Legea 263/2010, este acum de 61 de ani și 11 luni, astfel că din 1 Decembrie 2018, încetarea de drept a raporturilor de muncă nu mai poate fi realizată dacă angajata solicită continuarea activității profesionale, se arată pe site-ulpensiata.ro.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe