Venitul de bază universal, o ideea care poate deveni realitate: O platformă din Germania oferă 1.000 de euro lunar unor persoane, timp de un an de zile

Venitul de bază universal, o ideea care poate deveni realitate: O platformă din Germania oferă 1.000 de euro lunar unor persoane, timp de un an de zile
Foto: grundeinkommen.de

Venitul de bază universal este o idee care prinde contur, mai ales în Germania.”Mein Grundeinkommen” este o platformă prin intermediul căreia 16 persoane primesc o mie de euro lunar, timp de un an de zile, fără condiția obținerii de venituri sau obligația de a munci.

Astfel, se susține ideea introducerii unui venit de bază universal.

Platforma germană prevede ca fiecare cetățean să primească o sumă minimă care i-ar permite să trăiască decent, fără a lua în calcul veniturile pe care le are deja.

Lansată în 2014, platforma are în prezent 20.962 de partici­panţi şi a finanţat 16 persoane. Pentru a participa la această tombolă de tip nou, fiecare participant trebuie pur şi simplu să se înscrie pe site-ul platformei şi să explice ce ar face cu ba­nii dacă i-ar primi, potrivit zf.ro.

La fiecare 12.000 de euro strânşi, o persoană este selecţionată la întâmplare din rândul celor îns­crişi pentru a beneficia de un venit universal.

Venitul de bază universal este o idee a Partidului Piraților din Germania care a făcut din acesta un vârf de lance în alegerile din 2013. În luna iulie a anului trecut, premierul finlandez explica faptul că la rândul său ar dori să experimenteze cu alocarea unei sume de bază de o mie de euro pentru fiecare cetățean al țării.

Și în Franța a apărut o mișcare pentru un venit de bază, aceasta militând pentru introducerea unui venit universal „inalienabil, necondiționat, complementar celorlalte venituri”. În schimb, deputații elvețieni au respins propunerea introducerii unui venit universal de 2.500 de franci, deși propunerea strânsese 125.000 de semnături.

Tags: