Veşti proaste pentru cei care vor să-şi cumpere o locuinţă prin Prima Casă: Patru bănci vor să renunțe la program (VIDEO)

Veşti proaste pentru cei care vor să-şi cumpere o locuinţă prin Prima Casă: Patru bănci vor să renunțe la program (VIDEO)
Foto: business24.ro

Veşti proaste pentru cei care vor să-şi cumpere o locuinţă prin Prima Casă. Patru bănci renunţă la acest program. Analiştii financiari spun că programul Prima Casă este un produs ieftin care nu aduce profit decât dacă vinzi și alte produse bancare odată cu acesta.

Bancile Intesa Sanpaolo și Piraeus Bank nu mai au ofertă pentru Prima Casă publicată pe site.

Mai mult, zvonurile despre Alpha Bank și dorința ei de a renunța la Prima Casă trenează de circa trei luni, iar campaniile promoționale ale acestei bănci nu ar reflecta o prea mare dorință de a vinde acest produs. Mai nou, o altă bancă se gândește să renunțe oficial la acest program, scriu jurnalistii de la Economica.

Motivul? Marja de profit la acest tip de credit este prea mică, iar rata neperformantelor începe să crească, anunta aceeasi sursa. Piraeus Bank susţine însă că oferta de creditare va apărea totuși pe site-ul băncii în momentul în care fondurile Prima Casă vor reapărea în conturi.

#DIRECT_ONE_76gk90#

Modificarea condițiilor de derulare a programului, instabilitatea legislativă și faptul că Prima Casă este un produs ieftin de pe urma cărora băncile nu au prea mare profit i-ar determina pe bancheri să nu își mai dorească să vândă credite ipotecare.

Aflate într-un oarecare blocaj al creditelor ipotecare, băncile comerciale fac în ultima perioadă mișcări contradictorii: unele micșorează preferențial avansul, altele îl măresc fără să ofere explicații, iar altele pur și simplu exclud categorii întregi de produse încadrate la creditele pentru locuință, mai spun analiştii.

Ministerul Finanţelor Publice propune suplimentarea plafonului de garantare a creditelor pentru Prima Casă pe 2016 cu 500 de milioane de lei, într-un proiect aflat în dezbatere publica. Această suplimentare înseamnă încă 5.500 de garanţii noi în programul Prima Casă. Băncile însă nu au primit cu același viu interes această propunere.

Urmăriți B1TV.ro și pe