Virgil Popescu, despre criza energetică: Refuz să iau în calcul un scenariu de blackout, dar sunt proceduri pentru absolut orice situaţie

Virgil Popescu, despre criza energetică: Refuz să iau în calcul un scenariu de blackout, dar sunt proceduri pentru absolut orice situaţie
Foto: Virgil Popescu / Facebook

Virgil Popescu (PNL), ministrul Energiei, a declarat că nu va exista o pană majoră de curent în Europa din cauza crizei energetice. Discuțiile despre blackout, a explicat el, au pornit de la un scenariu al Miniterului Apărării din Austria. Asta, căci în fiecare țară există varianta celui mai rău scenariu. De la situația din Austria a pornit un lanț întreg de zvonuri care, însă, nu sunt adevărate.

Virgil Popescu spune că nu va exista un blackout

Întrebat, la Antena 3, dacă criza energetică ar putea duce la un blackout, Popescu a răspuns: ”Nu cred că avem această problemă. A fost un exerciţiu în Austria de apărare civilă, făcut de Ministerul Apărării, şi de acolo a plecat că ar putea fi o problemă. Nu mă aştept”.

„Refuz să iau în calcul un scenariu de blackout. Sunt scenarii, worst-case scenario, există Regulamentul European de Siguranţă, deci sunt proceduri pentru absolut orice situaţie”, a explicat ministrul Energiei, la Antena 3.

Virgil Popescu a dat apoi asigurări că în România rezervele de gaze sunt „în parametri normali”.

Popescu, despre pericolul fluctuației prețurilor

Recent, ministrul Energiei a declarat că trebuie construite noi unități de producere a energiei electrice, altfel va exista o fluctuație a prețului.

„De 10 ani de zile nu s-a mai dat drumul la unități noi de producere a energiei electrice. Până când nu vom avea unităţi noi de producere a energiei electrice vom avea această fluctuaţie a preţului, pe piaţă. Asta este prioritatea numărul unu. Vom da drumul în martie la call-urile de proiecte pentru capacităţi noi de producere”, a declarat Popescu.

Acesta a mai anunțat că va solicita ANPC să verifice modul cum furnizorii au aplicat plafonarea și compensarea facturilor la energie.

Ultima oră
10:43 - Fiica cea mică a lui Adrian Minune se pregătește de nuntă la doar 18 ani. Adriana Simionescu: „Eu nu concep să divorțezi. Ți-ai ales persoana nepotrivită, rămâi nefericită până la adânci bătrâneți” (GALERIE FOTO)
10:39 - Gabriela Ruse, eliminată de la Australian Open de Veronika Kudermetova. Tot miercuri a părăsit turneul și Jaqueline Cristian
10:38 - Radu Țincu: Valul 5 durează mai mult în Europa pentru că Omicron se transmite mult mai repede. În România e posibil să ajungem chiar la o triplare a numărului de cazuri în perioada următoare (VIDEO)
10:18 - Adolescent înjunghiat la Timișoara. Băiatul se îndrepta spre școală și ar fi avut o altercație
10:12 - Tranzacţie de 70 de miliarde de dolari: Microsoft cumpără Activision Blizzard
10:04 - Tentativă de omor la metroul din București. O femeie a încercat să arunce două persoane în fața trenului, la stația Lujerului (VIDEO)
09:56 - Record de decese COVID-19 în Australia, unde spitalele resimt tot mai mult presiunea variantei Omicron
09:48 - Ce a spus Andreea Marin când a fost întrebată dacă ar colabora cu Ștefan Bănică Jr. Răspunsul surprinzător a venit în direct, la TV
09:41 - Codin Maticiuc vrea să facă un film cu Liviu Vârciu. Ce sume a investit în pasiunea lui: „Sunt banii mei, nu-s împrumutați de la bancă” (GALERIE FOTO)
09:33 - Israel ar putea renunța la certificatul verde. Anunțul a fost făcut în ziua în care țara a înregistrat un nou record negativ de infectări