Virgil Popescu: Majorarea prețului la gaze naturale e cumva indusă de Rusia și Gazprom. O să avem și parte de scăderi (VIDEO)

Virgil Popescu: Majorarea prețului la gaze naturale e cumva indusă de Rusia și Gazprom. O să avem și parte de scăderi (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Virgil Popescu (PNL), ministrul Energiei, a explicat joi, pentru B1 TV, cum s-a ajuns la creșterile substanțiale de prețuri la energia electrică și la gazele naturale. Acesta a precizat apoi câte gospodării vor fi ajutate să facă față facturilor prin Legea consumatorului vulnerabil, promulgată azi de președintele Klaus Iohannis, și prin celelalte măsuri cu care vine Guvernul.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii ”Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Virgil Popescu, despre prețurile la energie electrică și gaze naturale

„Premierul spunea că asta e piata și așa e, prețurile cresc și scad. O să avem și parte de scăderi cel puțin la prețurile gazelor naturale, când va circula gaz pe Nord Stream. A spus că creșterea prețului la gaze naturale e cumva indusă de Rusia și Gazprom.

Referitor la Legea consumatorului vulnerabil, e promulgată și intră în vigoare pentru 1,25 milioane de persoane, iar, complementar, pentu cei care nu sunt vulnerabili, dar au consum mediu în anumite tranșe – sunt aproape 5,2 milioane de gospodării (la energie) și 2,3 milioane la gaze – venim cu o altă compensare, subvenție în factură, așa încât în acestă iarnă și vreme tulbure de prețuri să protejăm românii.

Numărul total de consumatori (de energie), de gospodării e de 8,8 milioane, vorbim de vreo 65% din numărul total de gospodării, populația României. La gaze, din 3,6 milioane, vorbim de 2,3 milioane de gospodării.

La gaze vorbim de fluctuații dictate de piață, de restrângerea tranzitului prin Ucraina, redirecționare către Asia a unor mari cantităti de gaze, vorbim de rezerve foarte mici în depozitele din Europa de Vest și, dacă vobim de condițiile din piață, de o creștere abruptă a cererii de gaze și energie în economia mondială”, a declarat Virgil Popescu, pentru B1 TV.

Ultima oră
23:58 - Guvernul se va reuni luni pentru a remedia situația școlilor private. Dan Vîlceanu: Se mai întâmplă asemenea lucruri. E fost o eroare, pur și simplu
23:43 - Gabriela Firea: PNL a pierdut alegerile, dar pune condiții. Noi nu suntem umbrela lor / Nu e adevărat că eu, Grindeanu și Tudose împingem PSD la guvernare (VIDEO)
23:21 - Anca Dragu: Întâlnirea de luni Ciucă – Cioloș nu e una de negociere. PNL şi PSD împing spre un cabinet minoritar. USR nu susține un astfel de guvern
22:52 - Loteria de Vaccinare, a patra extragere săptămânală. Care e numărul câștigător al marelui premiu de 100.000 de lei
22:35 - CSM: Noile restricţii anti-COVID nu se aplică instanţelor şi parchetelor
22:24 - Florin Roman (PNL): Am refuzat o eventuală intrare în Guvern acum a PSD / Sper ca la USR să nu găsim oameni care ne înjură toată ziua pe noi și pe președintele Iohannis sau care ne acuză că ne-am luat cu X sau cu Y (VIDEO)
21:54 - Accesul în sediile ANAF se va face doar cu certificat verde COVID, începând de luni
21:40 - Cristian Diaconescu (PMP), despre criza politică: Partidele stau cu ochii pe sondaje și sunt mai specialiste în ce trebuie să facă ceilalți (VIDEO)
21:17 - Protest în Capitală. Oamenii manifestează împotriva restricțiilor și vaccinării (VIDEO)
20:56 - Valeriu Gheorghiţă: Rata de acoperire vaccinală e de 40% la populaţia adultă. Până la sfârşitul anului, sperăm să atingem pragul de imunizare colectivă prin vaccinare