Virgil Popescu: Primele gaze extrase din Marea Neagră cred că vor fi folosite în 2022

Virgil Popescu: Primele gaze extrase din Marea Neagră cred că vor fi folosite în 2022
Foto: Guvernul României / Facebook

Primele gaze extrase din Marea Neagra ar putea fi folosite în 2022, după cum a precizat chiar ministrul Energiei, Virgil Popescu. Cantitatea ar urma să fie suplimentată simțitor începând din 2026, odată cu exploatarea de către OMV Petrom și Romgaz.

În aceste condiții, prețul gazelor ar urma să scadă, a mai precizat ministrul. Totodată, el a mai precizat că statul român dorește să achiziționeze, prin Romgaz, 50% din perimetrul Neptun, fiind în prezent deținut de către Exxon.

Primele gaze extrase din Marea Neagră ar putea fi folosite în 2022

Lumea a uitat, dar anul trecut a început o investiție într-un perimetru mai mic, Aurora-Doina, a celor de la Black Sea Oil & Gas. Trebuia finalizată anul acesta, au avut niște întârzieri, dar eu sunt convins că în prima parte a anului viitor primul gaz din Marea Neagră va fi scos. Vorbim de un miliard de metri cubi pe an, care vor intra din Marea Neagră în sistemul național de transport”, a declarat Virgil Popescu.

În cazul achiziției a 50% din perimetrul Neptun, aprobarea tranzacției a fost dată vineri, în cadrul Adunării Generale a acționarilor Romgaz, iar în curând ar urma să înceapă achiziția.

„Decizia de investiții ne dorim să fie luată de ambii investitori, Romgaz și OMV Petrom, în cursul anului viitor, în așa fel încât în 2026 să avem primele gaze din Marea Neagră, din acel perimetru, intrate în sistemul național de transport”, a mai precizat Virgil Popescu, la Digi24.

Pentru asta va fi necesară o investiție de 4 miliarde de euro, iar astfel producția de gaze din Marea Neagră ar urma să fie de 10 miliarde de metri cubi pe an, o valoare aproape egală cu tot consumul României pe an, a mai explicat el.

Cantitatea de gaz, dublată pe piața românească

Deci, practic, se dublează cantitatea de gaze pe piața românească, este evident că vom avea gaze să folosim atât pentru piața românească, cât și pentru export, cât și pentru producerea de electricitate, pentru petrochimie, pentru mai multe lucruri (…) În momentul în care ai mai multe gaze în piață, evident că este o presiune pe preț, pentru că trebuie vândute, nu stai cu ele, și atunci scade prețul”, a mai declarat Virgil Popescu, la Digi 24.

Totodată, capacitatea de înmagazinare a României ar urma să crească și ea, de la 3 miliarde până la 4,2 miliarde de lei, până în 2025.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`