Virgil Popescu susține că scumpirile la energie electrică şi gaze pe pieţele internaţionale se vor regăsi „parţial” în facturile românilor, „dar nu vorbim de creşteri de preţ de 100%”

Virgil Popescu susține că scumpirile la energie electrică şi gaze pe pieţele internaţionale se vor regăsi „parţial” în facturile românilor, „dar nu vorbim de creşteri de preţ de 100%”
Foto: Virgil Popescu / Facebook

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a declarat că majorarea cotaţiilor pentru energie electrică și gaze naturale pe bursele internaţionale va afecta parțial consumatorii români, în funcţie de contractele pe care le-au încheiat cu furnizorii, dar şi de contractele pe care furnizorii le au încheiate. Liberalul a negat, însă, categoric că facturile se vor dubla.

Virgil Popescu, despre facturile la energie electrică și gaze naturale

Ministrul Energiei a declarat, pentru Antena 3, că pe pieţele internaţionale „e o scumpire” care „se va regăsi parţial în facturile tuturor”.

Despre facturile pe care le vor plăti consumatorii casnici români, ministrul Energiei a spus: „S-au încheiat contracte pe un an – doi ani, în piaţa liberalizată, încă de anul trecut. Cei care au încheiat contracte şi au valabilitatea contractelor, preţul nu e schimbat, cei care nu au contracte vor avea schimbare de preţ”.

„Furnizorii care au achiziţionat gaz natural şi energie electrică anul trecut, la termen, la un an – doi, pe o cantitate să zicem pe 70% sau pe 80% din total volumul clienţilor cumpără pe piaţa SPOT doar o bucată foarte mică, iar media preţului cu care va vinde la clientul casnic e evident făcută de 80% preţul de anul trecut plus un 20 – 30% în funcţie de cât nu este acoperit prin contracte.

Deci va fi o reflectare în preţul final către consumatorul casnic sau non-casnic, dar nu vorbim de creşteri de preţ de 100%”, a explicat ministrul Energiei.

Duminică, Virgil Popescu afirmase că scumpirile din ultima vreme de pe pieţele angro de energie electrică şi gaze naturale nu se vor regăsi în totalitate în facturile populaţiei. Ministrul a mai spus atunci că situația chiar ar trebui să-i stimuleze pe români să facă o alegere pe piaţa concurenţială.