Volksbank a pierdut un nou proces în fața unui client: Banca trebuie să convertească creditul clientului din franci elvețieni în euro sau lei

Volksbank a pierdut un nou proces în fața unui client: Banca trebuie să convertească creditul clientului din franci elvețieni în euro sau lei
Foto: lideruldeopinie.ro

Violksbank a pierdut un nou proces în fața unui client care a denunțat o clauză abuzivă a unui contract, în urma primirii unui credit în franci elvețieni, relatează B1 TV.

În urma pierderii procesului, Volksbank trebuie să convertească creditul clientului.

Decizie definitivă a Tribunalului Galați în procesul dintre un client și Volksbank, după ce clientul câștigase convertirea creditului din franci elvețieni în lei la valoarea din momentul acordării creditului.

Banca a atacat decizia cu o cale extraordinară, revizuirea, însă a pierdut. Asta înseamnă că pentru acest client, banca trebuie să îi convertească creditul.

Clienții Volksbank care s-au împrumutat în franci elvețieni ar putea primi zilele următoare o ofertă din partea băncii de a-și schimba moneda împrumutului în lei sau în euro, la un curs foarte bun pentru ei: 2,38 lei/chf (marți, cursul fiind de 3,68 lei/eur), spun surse din piață. Oficialii băncii au transmis HotNews.ro că nu doresc să comenteze această informație. Potrivit acelorași surse, banca pregătește în aceste zile în mare discreție oferta, încercând să stingă din litigiile în instanțe și să opereze o corecție de imagine a instituției.

Românii care au credite în valută sau în monede exotice au mai câştigat o luptă cu băncile. Avocaţii care au intentat procese colective instituţiilor financiare spun că decizia Tribunalului Galaţi, care a obligat o bancă să convertească un credit din franci în lei, la cursul din momentul acordării împrumutului, este un precedent care se va aplica şi în alte procese similare.

Aurelian Iovan a luat un credit de nevoi personale în 2007, în valoare de 35.000 de euro. După doi ani a constat că au fost modificate unilateral anumite clauze contractuale, ceea ce a dus la dublarea ratei lunare. Pentru că nu a ajuns la un consens cu banca a hotărât să meargă în instanţă.

Iovan speră să câştige această luptă, mai ales după ce Tribunalul Galaţi a decis irevocabil ca o bancă să convertească un credit, din franci elveţieni în lei, la cursul din momentul acordării împrumutului.

Deși cei mai mulţi dintre clienţii băncilor au constatat că pe parcursul derulării contractului unele comisioane şi dobânzi au fost modificate unilateral de bancă, ei sunt încă reticenţi în a da instituţia în judecată.

Din 2009 şi până în prezent la nivelul întregii ţări sunt aproximativ 12.000 de procese intentate băncilor pentru clauze abuzive. Doar 25 la sută dintre acestea au fost câştigate de instituţiile financiare.

Ultima oră