11 aprilie, ziua Sfântului Calinic de la Cernica, mare făcător de MINUNI. Ce este bine să faci pentru a scăpa de rău. Povestea blestemului care dăinuie şi azi (FOTO)

11 aprilie, ziua Sfântului Calinic de la Cernica, mare făcător de MINUNI. Ce este bine să faci pentru a scăpa de rău. Povestea blestemului care dăinuie şi azi (FOTO)

Pe 11 aprilie credincioșii români pornesc în pelerinaj către Mănăstirea Cernica, din preajma Bucureștiului, căci este locul unde se odihneşte întru Hristos, Sfântul Ierarh Calinic, știut drept făcător de minuni.

Se spune despre el că ar fi fost atât de milostiv, încât, când nu avea ce să dea sărmanilor, își dădea hainele de pe el și căuta mereu bani ca să poată ajuta oamenii nevoiași, pe care îi numea „frați întru Hristos”.

Calinic de la Cernica a venit pe lume la Bucureşti, în 1787 şi a primit la botez numele Constantin. La 20 de ani, şi-a îndreptat paşii către Mânăstirea Cernica unde, după ce a fost tuns în călugărie, a primit numele Calinic.

La mănăstirea Cernica a fost ieromonah, preot și stareț timp de 31 de ani.Refuzând să fie mitropolit al Ungrovlahiei, a fost ales în anul 1850 în fruntea episcopiei Ramnicului.Recladind catedrala episcopală de la Râmnicu-Vâlcea, s-a mutat aici în 1857, unde a păstorit până în 1868.

Sfântul Calinic a înfiinţat şi o tipografie în anul 1861, la Râmnic, unde a tipărit cărţi de cult şi multe dintre lucrările sale. Pe la 1870-1880, tipărea aşa de mult, încât mai târziu Nicolae Iorga a numit Râmnicul “capitală tipografilor”.

Sfântul Calinic s-a stins pe 11 aprilie, în 1868 și a fost îngropat în Biserica Sfântul Gheorghe de la Cernica, ctitoria sa. Se spune despre el că ar fi fost mereu senin la chip, milos și darnic. De-a lungul vieții, a tămăduit mulți bolnavi și a săvârșit minuni și dincolo de moarte.

Printre înfăptuirile sale de seamă se numără şi Mănăstirea Frăsinei. Este locul în care nu au acces femeile. Potrivit Tradiţiei, Sfântul Calinic a pus pe drumul spre Frăsinei o bornă: “Până aici au voie femeile, de aici este partea monahilor”. Se spune că multe femei care au călcat pragul mănăstirii, ignorând blestemul, au sfârșit într-un mod tragic. Această bornă a fost scoasă în perioada comunistă, păstrându-se acum în mănăstire.

Pentru curăţia vieţii sale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât că să fie trecut în rândul sfinţilor. Canonizarea a avut loc la Mănăstirea Cernica în zilele de 21 şi 23 octombrie 1955. Prăznuirea a fost fixată la dată trecerii sale către Domnul, 11 aprilie, iar tot atunci au fost alcătuite şi slujbele de pomenire ale Sfântului, precum şi viaţă să şi felul zugrăvirii chipului sau, scrie Doxologia.ro.

Din racla lui aşezată în biserica Mănăstirii Cernica, Sfântul Calinic iradiază încă putere divină asupra credincioşilor îngenuncheaţi în faţa moaştelor lui. Nenumărate sunt dorinţele împlinite prin lacrimi şi rugăciuni. Pelerini din tot locul vin la el cu nadejdea că îi va duce de mână spre mila lui Dumnezeu…