CV-ul este cartea ta de vizită atunci când aplici la un job, de aceea este important ca acesta să fie complet şi corect şi să reflecte abilităţile tale, dar şi experienţele tale de muncă. Iată mai jos câteva lucruri pe care este important să nu le uiţi atunci când îţi doreşti să ai un CV bine redactat şi pus la punct. Ai grijă să ţii cont de aceste sfaturi şi vei avea un CV care să îţi aducă mai multe interviuri şi şanse de angajare.
Printre cele mai importante abilităţi ale acestui secol sunt abilităţile transferabile. Soft skillurile sau abilitățile transferabile sunt abilități nontehnice care se referă la modul în care lucrezi. Acestea includ modul în care interacționezi cu colegii, cum rezolvi problemele și cum îți gestionezi munca. Vezi aici explicaţia despre ce înseamnă acestea şi cum pot fi incluse în CV-ul tău.
Descrierea ta personală trebuie să ofere potențialului angajator o imagine de ansamblu clară despre expertiza ta, despre ce poţi aduce în companie şi obiectivele tale actuale de carieră. Este o secțiune scurtă, de aproximativ patru-cinci rânduri, dar trebuie să prezinte relevanța pentru job și să aibă un impact pentru a convinge angajatorii că restul CV-ului tău merită citit.
Limitează rezumatul (introducerea) la 50 de cuvinte și evidențiază cele mai importante, relevante abilități și experiența de lucru pe care le poți aduce la masă pentru rolul la care aplici. Omite afirmațiile subiective precum „bune abilități de comunicare” sau „un bun coechipier” și încearcă să fii specific şi să prezinţi pe scurt cele mai bune experienţe şi abilităţi pe care le deţii.
Cea mai importantă parte dintr-un CV sunt, desigur, experienţele tale profesionale. Pentru a descrie fiecare experienţă, foloseşte structura de mai jos:
Când îţi enumeri taskurile, asigură-te că incluzi modul în care ai influențat compania. Foloseşte cuvinte precum „îmbunătățit” și „impactat” în loc de verbe pasive. Enumeră toate valorile sau modificările relevante pe care ai reuşit să le implementezi în timp ce lucrai la respectiva companie. Adaugă cifre (de exemplu, creşterea vânzărilor sau a numărului de cititori ai unui blog) care au adus un plus de valoare companiei la care ai lucrat.
Este important ca un CV să aibă un aspect îngrijit, iar acest lucru se reflectă în modul în care aşezi informaţiile în pagină. CV-ul trebuie să fie cursiv şi coerent şi să nu conţină erori gramaticale. Trimite-l unui prieten sau cunoscut în care ai încredere, eventual cuiva care lucrează în acelaşi domeniu cu tine, astfel încât să verifici că arată corect. De asemenea, ajută dacă adaugi şi o fotografie recentă cu tine. De exemplu, poţi folosi un template predefinit.
Ţine cont de sfaturile de mai sus şi vei avea un CV care să se potrivească pentru joburile la care aplici. Cu atât mai bine este să personalizezi CV-ul în funcţie de fiecare job pentru care aplici, ca să ai mai multe şanse să fii chemat la un interviu de angajare.