A fost pus intenționat focul de la hala din Ilfov? În imobil se aflau arhivele celor mai importante companii. Managerul firmei se lăuda cu cel mai modern sistem de stingere a incediilor

A fost pus intenționat focul de la hala din Ilfov? În imobil se aflau arhivele celor mai importante companii. Managerul firmei se lăuda cu cel mai modern sistem de stingere a incediilor

Tone de documente importante au fost distruse în incendiul care a cuprins vineri seară un depozit al unei companii de arhivare din judeţul Ilfov. (Detalii AICI)

În acest imobil se aflau arhivele unora dintre cele mai imporante bănci și companii din România, iar acum numeroase voci vorbesc despre posibilitatea ca focul să fi fost pus intenționat pentru a distruge definitiv unele informații care ar fi putut fi dăunătoare dacă apăreau public.

Misterul este cu atât mai mare cu cât compania care deținea imobilului s-a lăudat în trecut cu siguranța pe care o oferă. Managerul acesteia, Ștefan Ecxarcu afirmând în trecut că că pentru a proteja cei aproximativ 75.000 de metri lineari de documente din depozitele pe care le are, compania a investit aproximativ 400.000 de euro în montarea unui sistem modern de stingere a incendiilor, cu gaz inert.

"Un sistem antiincendiu importat din Olanda ar putea fi salvator pentru tonele de documente din arhivele de stat şi ale companiilor particulare, dacă ar fi cuprinse de flăcări. Poate stinge orice vâlvătaie în mai puţin de cinci minute şi este inofensiv pentru oameni. Costă însă o mică avere, aşa că puţini şi-l permit în România", susținea Ştefan Ecxarcu la Digi 24.

Incendiul ar fi trebuit să fie lichidat datorită acestui sistem în maximum 5 minute, dar în realitatea acesta a durat toată noaptea de vineri spre sâmbătă și a fost nevoie de intervenția a 15 autospeciale de stingere și a peste 100 de pompieri pentru îl ține sub control.

Depozitul conținea cea mai mare arhivă de informații bancare, IFN, asigurări şi chiar retail, în special FMCG.

Conform jurnalul.ro, în hală se aflau arhivele BANCPOST, BRD, PIREUS BANK, BCR ASIGURĂRI DE VIATĂ, dar și Leroy Merlin și OMNIASIG.