A fost semnat acordul pentru Autostrada Timișoara – Belgrad

A fost semnat acordul pentru Autostrada Timișoara – Belgrad
Foto: Ministerul Transporturilor

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a transmis joi seara că România și Serbia au semnat acordul în ceea ce privește stabilirea legăturii Autostrăzii Timișoara-Moravița cu drumul de mare viteza Belgrad – Vatin.

 Autostrada Timișoara-Moravița (A9) va avea o lungime de peste 73 de km, iar construcția acesteia va fi finanțată din fonduri europene, conform ministrului.

A fost semnat acordul pentru Autostrada Timișoara – Belgrad

Sorin Grindeanu, a transmis că nu este vorba de un drum expres, aşa cum se urmărea în trecut, ci o autostradă.

”Ştiu că în 2016 a mai fost o tentativă de a se semna un memorandum, în acea perioadă am fost preşedinte de Consiliu Judeţean şi a fost o şedinţă de guvern româno-sârb, la Timişoara, între prim ministrul nostru de la acea perioadă, Dacian Cioloş şi prim-ministrul sârb de la acea perioadă, preşedintele acual Alexandru Vukic. Din păcate, partea română, în acele vremuri, nu a considerat o prioritate acest proiect. L-am reluat.” a declarat Ministrul Transporturilor.

Cât despre lungimea tronsonului de la Timişoara, la Moraviţa, până la ieşirea din ţară, aceasta va avea 73 de kilometri.

”Lungimea tronsonului de la Timişoara la Moraviţa este de 73 de kilometri. Sper ca odată cu desemnarea câştigătorilor lucrurile să meargă în linie dreaptă şi această autostradă să meargă rapid”, a mai declarat Grindeanu.

În ce stadiu se află proiectul

Sorin Grindeanu, a mai transmis că „În acest moment ne aflăm în elaborarea studiului de fezabilitate. Mulţi dintre primari ştiu că au venit de la compania care face studiile geo şi vor veni în perioada următoare. Undeva în toamna acestui an vom termina Studiul de Fezabilitate.”

De asemenea, „În primăvara anului viitor va fi lansată licitaţia pentru proiectare şi execuţie, ceea ce însemană că odată cu perioada în care se vor analiza ofertele, sper vara anului viitor să avem câştigătorii şi să se înceapă să se lucreze. Avem finanţare europeană, acest proiect face parte din masterplanul de transporturi al României, planul investiţional, aprobat la sfârşitul anului trecut, deci banii există, e finanţare europeană, lipsea acest memorandum dintre România şi Serbia astfel încât să avem autostradă şi nu drum expres”, a mai declarat Sorin Grindeanu.

Urmăriți B1TV.ro și pe