Adrian Marinescu, despre variola maimuței: Persoanele născute după 1979 au un risc mai mare de a infecta

Adrian Marinescu, despre variola maimuței: Persoanele născute după 1979 au un risc mai mare de a infecta
Foto: Pixabay

Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balș”, a vorbit despre cazurile de variola maimuței și s-a arătat de părere că persoanele născute după anul 1979 au un risc mai mare de a infecta.

Ce a spus Adrian Marinescu despre variola maimuței și măsurile de protecție

Într-un interviu pentru Europa Liberă România, medicul infecționist a explicat că este vorba despre o infecție virală cu un virus „destul de apropiat de cel care dă variola umană” și că transmiterea se produce „prin contact direct și prelungit”.

Întrebat dacă suntem protejați în vreun fel de variola maimuței în cazul în care suntem vaccinați împotriva variolei umane, el a afirmat: „Da, suntem într-o mare măsură. Vaccinul pentru variola umană asigură, din fericire, o eficacitate de 80 – 85 la sută din datele pe care le avem. Ceea ce înseamnă că persoanele născute după 1979, când nu a mai fost obligatorie vaccinarea, au un risc mare de a infecta. Și altceva ce este foarte important: prin vaccinare se asigură o imunitate durabilă de zeci de ani”.

Referitor la diferențele dintre variola umană și cea a mai maimuței, Adrian Marinescu a spus: „În primul rând se transmite cu dificultate și, de asemenea, mortalitatea este mult mai mică. Sunt două variante de virus atunci când vorbim de variola maimuței. Este varianta din Africa de Vest care mai blândă ca formă și înseamnă o mortalitate mult sub 1%. Sunt cazurile pe care le avem acum în afara Africii. Și a doua variantă e cea din Congo, adică Africa Centrală, unde într-adevăr vorbim de o mortalitate mai mare, de 10 la sută. Din fericire, nu avem astfel de cazuri în afara Africii”.

Întrebat despre măsurile individuale pentru protecția împotriva bolii, medicul a adăugat: „În primul rând, rămânem calmi și echilibrați, ceea ce e foarte important. Nu trebuie nici măsuri restrictive, niciun fel de măsuri. Ne întoarcem la regulile de igienă despre care tot vorbim în bolile infecțioase, adică spălatul mâinilor cu apă și cu săpun. Și, foarte important: evitarea contactului cu o persoană care are simptomatologie, mă refer în primul rând la la o erupție cu vezicule, evitarea contactului prelungit. În rest, nu trebuie să facem absolut nimic diferit”.

Urmăriți B1TV.ro și pe