Adriana Pistol, despre răspândirea variantei Omicron: „Odată ce va deveni dominantă, toată lumea sigur că este expusă”

Adriana Pistol, despre răspândirea variantei Omicron: Odată ce va deveni dominantă, toată lumea sigur că este expusă
Foto: Hepta.ro

Adriana Pistol a oferit vineri detalii despre modul cum se transmite tulpina Omicron în România, în prezent. Aceasta a spus că în prezent se află în circulație atât tulpina Omicron, cât și tulpina Delta.

Adriana Pistol, despre răspândirea Omicron în România

“ Încă nu avem o transmistere comunitară susţinută, observăm că tulpina Omicron începe să câştige teren, am putea spune în prezent că avem în circulaţie ambele tulpini, atât tulpina Omicron, cât şi tulpina Delta, să spunem aproximativ jumătate jumătate.

Odată ce tulpina Omicron va deveni dominantă, toată lumea sigur că este expusă, iar aglomerările umane duc la apariţia de cazuri dacă măsuril preventive, respectiv masca, spălatul pe mâini şi păstrarea distanţei fizice nu sunt îndeplinite”, a afirmat Pistol.

Ea a precizat că încă nu este târziu pentru adoptarea certificatului verde, însă în câteva săptămâni situația s-ar putea schimba: “În acest moment încă nu este târziu, dar sigur că la un moment dat dacă creşterea numărului de cazuri va fi foarte mare, în câteva săptămâni, s-ar putea să devină într-adevăr târziu”.

Omicron nu are încă transmitere comunitară

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a anunțat bilanțul săptămânal COVID-19, în care a transmis că varianta Omicron nu prezintă încă o transmitere comunitară în România.

Până pe data de 2 ianuarie 2022 au fost raportate la INSP 8.086 secvențieri, dintre care 195 în ultima săptămână.

Au fost confirmate 7.480 cazuri cu variante ale SARS-COV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care Alpha – 1.722, Beta – 11, Gamma – 23, Delta – 5.632 și Omicron – 92. Dintre cei depistați cu Omicron, 63 erau vaccinați cu schema completă.