Aeronava militară a MapN a evacuat 56 de români și străini din Libia, aterizând dimineață la București

Aeronava militară a MapN a evacuat 56 de români și străini din Libia, aterizând dimineață la București
Foto: mapn.ro

În cursul dimineții de vineri, aeronava militară C-130 Hercules a MApN, având la bord 56 de cetățeni români și străini evacuați din Libia, a aterizat în siguranță pe aeroportul Henri Coandă din București.

Aeronava a decolat joi seară de pe aeroportul din Tripoli, cu 51 de cetățeni români și 5 cetățeni străini la bord, făcând o esclă de alimentare în La Valetta (Malta), conform datelor MAE.

A doua aeronavă pusă la dispoziție de MApN, C 27 J SPARTAN, va continua să rămână pe aeroportul din Malta, urmand să fie utilizată vineri pentru transportul unui alt grup de persoane, potrivit datelor furnizate de MApN și MAE.

Cele două aeronave militare românești ale MApN au decolat joi după-amiază de la Flotila 90 Transport Aerian Otopeni.

În cursul nopții, MAE a anunțat că reprezentanții misiunii diplomatice de pe aeroportul din Tripoli sunt pregătiți să acorde asistență consulară cetățenilor români care doresc să se întoarcă în țară la bordul aeronavei. De asemenea, trei  funcționari consulari din cadrul Ambasadei Române la Roma au fost trimiși pe aeroportul din La Valetta pentru a oferi asistență cetățenilor români.

MApN și MAE au luat calcul evacuarea din Libia a tuturor cetățenilor români care au solicitat acest lucru, punând la dispoziție un număr necesar de zboruri pentru aducerea persoanelor în țară.

Miercuri, Guvernul a adoptat o hotărâre pentru aprobarea unor măsuri speciale în ceea ce privește evacuarea cetăţenilor din Libia, ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea dispunând pregătirea celor două aeronave în acest sens.

În noaptea de joi spre vineri, alti 15 cetăţeni români au ajuns în ţară, părăsind Libia la bordul unui avion polonez.