Aeronavele MAI, oferite pentru închiriere persoanelor fizice

Aeronavele MAI, oferite pentru închiriere persoanelor fizice

Potrivit unui proiect de hotărâre de guvern publicat marți pe site-ul Ministerului Administrației și Internelor, aeronavele instituției ar putea fi închiriate către persoanele fizice și juridice pentru completarea bugetului “insuficient”.

Proiectul prevede completarea Hotărârii de Guvern nr. 787 din 2003 care aprobă desfășurarea de către MAI de „activităţi finanţate integral din venituri proprii”.

În document se specific ca MAI să „presteze servicii cu aeronavele din dotarea Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Administraţiei şi Internelor către persoane fizice sau juridice”.

Nota de fundamentare a proiectului se bazează pe concluzia că “fondurile bugetare alocate Ministerului Administraţiei şi Internelor sunt insuficiente, este necesară înfiinţarea unor activităţi finanţate integral din venituri proprii pe lângă Inspectoratul General de Aviaţie al MAI, constând în prestarea de servicii către persoane fizice şi juridice, cu aeronavele din dotare”.

În document nu sunt specificate sumele pe care anticipează ministerul că o va obține din această activitate.

Un alt proiect publicat marți, stabilește și o altă posibilă utilizare lucrativă a aeronavelor MAI: „filmări pentru cartografiere”. Propunerea care ar putea intra în vigoare prevede și alte utilizări pentru elicopterele și avioanele Internelor cum ar fi „transport materiale, transport materiale periculoase, transport încărcătură acroşată”, dar şi „transport persoane”.

Motivația este mai clară în cazul celui de-al doilea proiect și explică că „fondurile bugetare alocate Ministerului Administraţiei şi Internelor sunt insuficiente şi nu asigură întreţinerea şi funcţionarea corespunzătoare a aeronavelor din dotare”.

Aceste utilizări ale aeronavelor MAI au mai constituit un motiv de dezbatere în cursul anului 2010, când au fost vehiculate pentru prima oară.

Tags: