Alexandru Rafila, acuzat de un medic de familie că a produs panică printre români: „Ne sună tuturor în continuu telefoanele să le dăm urgent rețetele pentru iodura de potasiu. Și vor să o și înghită”

Alexandru Rafila, acuzat de un medic de familie că a produs panică printre români: „Ne sună tuturor în continuu telefoanele să le dăm urgent rețetele pentru iodura de potasiu. Și vor să o și înghită”
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Un medic de familie l-a acuzat pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, că a produs panică printre români, care sună în număr mare și solicită „urgent rețetele pentru iodura de potasiu”. Totul ar fi pornit de la o declarație pe care oficialul social-democrat a făcut-o chiar luni.

Alexandru Rafila, acuzat că a produs panică printre români

„Domule ministru Alexandru Rafila, veniți dumneavoastră la cabinet acum sa îmi consultaţi pacienţii programați? În urma indicaţiilor total iresponsabile pe care le-aţi dat românilor astăzi, «să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia», ne sună tuturor în continuu telefoanele să le dăm urgent reţetele pentru iodura de potasiu. Şi vor să o şi înghită, pentru că au înțeles de la dvs. că aşa trebuie, dacă e urgent”, a scris medicul de familie Raluca Zoițanu, luni, pe Facebook.

După o vizită efectuată la Spitalul Floreasca, ministrul Alexandru Rafila făcuse apel la românii sub 40 de ani să facă demersurile pentru a intra în posesia pastilelor de iod, transmite Spotmedia.ro.

„Distribuţia pastilelor de iodură de potasiu este perfect funcţională. Îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara, listele se regăsesc la Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică, de unde îşi pot ridica gratuit aceste pastile. Este un sistem perfect funcţional. Este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să îl punem la punct”, spunea social-democratul.

Este posibil să se majoreze cererea de iodură de potasiu „pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina”, a adăugat el.

„Pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, este posibil ca cererea să crească, dar medicii de familie trebuie să elibereze prescripţie acestor pacienţi care au dreptul să primească micro-comprimatele de iodură de potasiu”, a mai afirmat Alexandru Rafila.

Urmăriți B1TV.ro și pe