Alexandru Rafila: În valul 4 am avut circa 400.000 de îmbolnăviri confirmate prin diagnostic. Estimăm o dublare a numărului de cazuri în valul 5

Alexandru Rafila: În valul 4 am avut circa 400.000 de îmbolnăviri confirmate prin diagnostic. Estimăm o dublare a numărului de cazuri în valul 5
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că în al cincilea val pandemic se estimează o dublare a numărului de cazuri comparativ cu valul precedent, când au fost „confirmate prin diagnostic” aproximativ 400.000 de infectări, transmite Agerpres.

Se estimează o dublare a numărului de cazuri în valul 5, spune Alexandru Rafila

„În valul patru am avut circa 400.000 de îmbolnăviri confirmate prin diagnostic. Câte îmbolnăviri vom avea în valul cinci rămâne de văzut. Noi estimăm o dublare a numărului de cazuri. (…) Niciodată în biologie nu poţi să dai verdicte. Este foarte periculos să dai verdicte când discuţi despre microbiologie, despre organisme care evoluează”, a declarat ministrul Sănătății într-un interviu la Antena 3.

Alexandru Rafila a precizat că probabil se va vaccina cu o a treia doză de ser anti-COVID-19 în cursul lunii ianuarie, având în vedere că au trecut deja nouă luni de la cea de-a doua doză.

Totodată, el a spus că noile antivirale care vor sosi în România ar putea fi eliberate pe bază de prescripție medicală în farmacii sau în ambulatorii de specialitate. Totuși, ministrul a menționat că încă nu a fost luată o decizie în acest sens.

Probabil, a continuat Alexandru Rafila, aceste medicamente ar putea fi gratuite pentru persoanele eligibile.

„Astfel de medicamente au nevoie de ceea ce numim autorizaţie pentru nevoie speciale. Înainte să fie autorizate în UE, noi putem să le aducem pe această autorizaţie pentru nevoi speciale şi o să găsim forma cea mai potrivită, încât ele să poată să fie administrate la persoanele infectate – cu factori de risc, nu oricui. Ele sunt medicamente care sunt toxice. Dacă eşti tânăr şi ai o formă uşoară, este bine să nu iei antivirale, dar dacă ai anumiţi factori de risc care predispun către o formă complicată, atunci să poţi să beneficiezi de astfel de tratament. (…) Probabil că nu vor fi medicamente care să fie cumpărate de cetăţeni, ci vor fi oferite în cadrul unui program pentru cei eligibili în mod gratuit”, a adăugat Alexandru Rafila.

Urmăriți B1TV.ro și pe